Voff

Voff

Storpudeln Vippson, Labradorerna Selma och Bojan


Update poodle

HundarnaPosted by Erika Nilsson Mon, May 21, 2018 19:49:13

Vippson har gått runt och varit smutsig och oklippt bra mycket längre än vad mina nerver egentligen klarar av. Men det är ju rätt jobbigt för hunden med bad och att stå sådär länge på trimbordet, särskilt om den inte mår bra, vilket Vippson inte gör. Så jag har liksom gått och väntat på en förbättring innan jag har velat ge mig i kast med pälsvården. Någon förbättring har tyvärr inte kommit. Igår fick han åka in i duschen trots detta och så tänkte jag att i värsta fall, om han blev jättetrött, så fick vi väl klippa lite i omgångar. Men det gick över förväntan. För att speeda upp processen drog jag ner det mesta av honom med tians skär och så förstås nos- och tassrakning samt klipp av pälsmössa på det. Sedan fick det vara klart. Han är ute på så korta promenader just nu att det inte gör så mycket att han nästan är skallig!

Idag ringde veterinären och hon tyckte att vi ska behålla den kortisondos han har just nu och samtidigt prova inhalator (luftrörsvidgande och kortison). Imorgon ska jag åka och hämta en kammare hos veterinären och mediciner på apoteket. Mycket intressant! Vippson, som till och med är lite skraj för Mackans eltandborste, kommer förmodligen inte att vara lugn som en filbunke under processen, men jag kan försöka vara det, samt muntra upp honom med lite skinka eller annat åtråvärt. Det känns hur som helst värt att ge denna behandling en chans eftersom han är så alert och egentligen likadan som han alltid har varit. Knoppen vill men kroppen hänger inte med.  • Comments(2)//voff.pronoblem.se/#post1899

Fart

HundarnaPosted by Erika Nilsson Fri, May 18, 2018 19:25:08

Selma är faktiskt inte fullt så långsam i tävlingslydnadens fartmoment som jag mindes det som. Vi kanske skulle ha en yttepytteliten chans ändå. I regelboken för lydnadsklass två står det exempelvis när det gäller inkallning med ställande att ”Hunden ska röra sig med god fart, åtminstone i snabb trav, och bibehålla farten.” Selma galopperar ju till och med. Slomogalopp! Tian är vår!

Runda konen ingår inte i klass två, men däremot i det skojiga momentet i klass tre med hindren och apporterna ni vet. Eftersom Bojan tagit upp träningen att runda konen så fick Selma också testa idag.

Just nu försöker jag mentalt rekonstruera vad vi tränade och hur vi tränade för två år sen. Fartmomenten, till exempel, körde vi ytterst sparsamt och med synnerligen attraktiva belöningar, gärna externbelöningar. Hellre köra rutan varje träningspass, fast bara en gång, än tre gånger var tredje träningspass. Däremot är Selma mycket tålmodig att träna detaljer. Fjärren är en favorit att pyssla med, men också detaljer i fria följet.

Bojan är ungefär tvärtom. Explosiv som tusan, men detaljer är det väl inte så noga med! Lotta tycker att jag har curlat henne, men det är det slut med nu. Hoppas jag. (Det är aldrig för sent att bli en ny människa.)  • Comments(7)//voff.pronoblem.se/#post1898

Värme och veterinär

HundarnaPosted by Erika Nilsson Thu, May 17, 2018 18:31:10

Så kom Vippson och jag iväg till veterinären i tisdags och hon var väl ungefär lika bekymrad som jag över hans rosslande. ”Så här kan han ju inte ha det!” sa hon och lyssnade och lyssnade på hjärta och lungor och klämde och kände igenom hela jycken. Hjärtat lät bra, lungorna pep och rosslade. Det blev röntgen samt blodprov. Vi fick svar samma dag och röntgenplåten visade inte på några tumörer eller annat skräp och blodprovet var i stort sett också bra, förutom något levervärde som var aningen förhöjt (men inte alarmerande). Så då verkar det vara det gamla vanliga som spökar (inflammation i andningsvägarna), samt möjligen astma? Planen nu är höjd kortisondos och om han svarar på den genom att rosslandet upphör så ska vi gå ner igen och sedan introducera inhalator morgon och kväll (kortison plus vidgande).

Vippson har verkligen mått pyton i värmen och det höjda kortisonet är väl ingen höjdare heller. Men eftersom det var betydligt svalare idag än den senaste tiden så fick han gå två små promenader, på en kvart var, fram och tillbaka brevlådorna idag. Efter fem minuter lät han som ett tröskverk, så nu hoppas jag verkligen att kortisonet snart kickar in. Jag glömde fråga veterinären hur snart det kan tänkas ske, om det sker.

Apropå värmeböljan så skulle Selma och jag ha tävlat i rally igår kväll men jag strök oss då varken hon eller jag skulle kunna tänka klart under sådana omständigheter. Däremot tog jag med tjejerna på skott-träning på klubben och efter fikat tränade vi lite lydnad när den värsta hettan hade lagt sig.

Bojan låg fint i gruppen (med koppel och mig på nära håll) i fem minuter. Det kändes kanonbra.

Efter lite funderande har jag bestämt mig för att ta en rallypaus med Selma och köra lite tävlingslydnad efter nästan två års uppehåll. Inte så att vi har gett upp rallylydnaden, men jag blev plötsligt så himla sugen på tävlingslydnaden igen och så kom jag på att jag måste ju inte köra klass 3 eftersom vi aldrig hann starta i eliten, utan vi kan faktiskt träna in klass två på kul. Många av de momenten kunde ju Selma en gång och så är det lite småsaker som är nya. Allt behöver fräschas upp förstås och det tar ju sin tid, inte minst fria följet som blivit rätt ”slaskigt”, men vi tycker båda att det är väldigt roligt.

Rutan minns hon!

Och apportering med dirigering. Det är förresten bara två apporter i klass två.  • Comments(6)//voff.pronoblem.se/#post1897

Utflykt till Enhörna

HundarnaPosted by Erika Nilsson Mon, May 14, 2018 19:12:03

Efter en intensiv jobbhelg var det mysigt att ta en ledig förmiddag och hälsa på goda vännen A i Enhörna.

Bojan fick följa med. Det blev promenad med badstopp och sedan fika i trädgården.

Badplatsen ligger vid en liten småbåtshamn. Mycket idylliskt. Givetvis var det underbart för Bojan att få bada i värmen. (Vi smälter nästan bort.)

Greppet, Bojan! Mitt på har vi ju talat om.

Hemma hos A hade katten Zingo vuxit på sig sen sist. Bojan som är ovan vid katter, mer än att se dem på håll, var aningen upphetsad över denna varelse. Han var nyfiken på henne men tyckte att hon var i bökigaste laget, så han smet iväg efter en stund.

Äppelträden stod i full blom. (Det gör inte mina ännu.) Där surrade det och hummade det för fulla muggar. Ännu finns det bin kvar, tack och lov!  • Comments(7)//voff.pronoblem.se/#post1896

Försommarvärme

HundarnaPosted by Erika Nilsson Thu, May 10, 2018 12:59:30

Efter morgonpromenaden i måndags konstaterade jag att försommarvärmen som vi har nu är härlig för alla utom Vippe, vars luftrör protesterar å det bestämdaste. Eller om det är lungorna. Hur som helst är veterinärbesök nu inbokat till nästa vecka så får vi se om de alls kan göra något åt saken. Tills dess får Vippe ligga lågt. Eftersom jag har dåligt med tid att gå separata rundor med honom har jag de senaste dagarna löst det så att jag har tagit hela gänget på en lugn halvtimmespromenad på morgnarna och sedan har labbarna fått bada i samband med sina andra aktiviteter så att de har fått lite motion.

I tisdags fick labbarna bada i den lilla sjön som ligger vid min klubb innan Bojan och jag hade en lydnadslektion för Lotta Linusson. Jag tränade mycket för henne med framförallt Vippson för ett antal år sedan, men nu var det länge sedan som vi sågs och hon har exempelvis aldrig träffat Bojan. Just som jag hoppades på så tror jag, efter vår lektion, att hennes tips kommer att hjälpa oss massor. Vi jobbade med fria följet, ställande och att skicka runt konen och planen är att ses några gånger med några veckors mellanrum och följa upp övningarna som vi har fått. Nu hoppas vi på att vässa lydnadsformen, både bruks- och tävlingsdito, och fokus kommer att ligga på lägremoment samt klass-1-moment.

Igår blev det spår för Bojan med efterföljande bad i sjön med schnauzrarna. Jag begrep inte varför inte en enda bild blev skarp tills jag senare såg att kameran var helt felinställd. Men spåret blev toppen. Hon har nog aldrig gjort ett så fint spårupptag och sedan var själva spåret pepprat med vinklar eftersom Bojan behöver bli noggrannare i vinklarna.

Idag körde vi ett lydnadspass (och Selma rally) på klubben och bad i sjön efteråt denna gång. Vi hade bland annat sällskap av denna bedårande varelse!

  • Comments(6)//voff.pronoblem.se/#post1895

Vacker vårhelg

HundarnaPosted by Erika Nilsson Sun, May 06, 2018 19:20:01

Vilken vacker vårhelg vi har haft!

Selma och jag åkte och tävlade rally igår. Man kan säga att domarnas omdömen var synnerligen positiva (det är faktiskt ingen hejd på hur fantastiska vi är!) men några vidare poäng fick vi inte. Jag kände mig lite nere efteråt då jag som vanligt inte begrep nerdragen när jag tittade på domarlappen (förutom när Selma missade att sätta sig utan lade sig och liknande uppenbara saker) och sålunda inte kan rätta till mina fel.

Det kändes faktiskt så trist att jag började fundera på om det inte vore lättare för oss att träna in klass-tre-lydnaden än att förstå oss på rallylydnad på mästarnivå. Och då vet ju ni som kör tävlingslydnad att klass tre är svår, inte minst som vi i så fall skulle jämföras med alla border collies med sina perfekta moves och Selma bara är en enkel sjuårig labradåra som galopperar i slomo (för att inte tala om hur enkel hennes matte är!).

Gårdagens höjdpunkt var att få träffa de små kanintaxarna som ni ser här på bilden. Vilka bedårande varelser! Och trevliga dessutom. Ska jag downsizea mig rejält någon gång när det gäller hund så är jag grymt sugen på en sådan liten rackare.

På kvällen gav jag mig ut och sprang med Bojan och sen var jag på ganska gott humör igen.

Upp tidigt i morse och ut på vacker runda med glada hundar…

Platsliggning enligt principen ”du ska bara ligga still och ta det lilla lugna”. Ingen ”aktiv platsliggning” här inte. Det prövade vi på i Selmas ungdom och jädrar vilka myror i brallan hon hade då.

Kikade i Annas fina rallybok på eftermiddagen och fick då lite idéer för fortsatt träning. Ska be någon filma nästa tävling också så kanske jag förstår vad jag ska rätta till.

  • Comments(6)//voff.pronoblem.se/#post1894

Långhelg

HundarnaPosted by Erika Nilsson Wed, May 02, 2018 20:45:38

Under långhelgen som var hade vi finbesök av min kompis K. Vi förenade nöje med nytta och lyckades faktiskt inte bara fnissa utan också jobba en del.

Och en dag tog vi med oss Mackan på promenad ute hos antroposoferna. Då fick hundarna stanna hemma. Det var som vanligt vackert där ute, men blött och ruggigt och nästan lite marskänsla.

Hundarna fick promenera på annat håll. Visst ser det ut som om K inte har gjort något annat i sitt liv än att vandra i skog och mark med diverse bestar?

Igår ploppade det plötsligt upp vitsippor mest överallt och löven tittade fram än här, än där.

K åkte hem och hundarna fick bruka allvar igen. Eller allvar och allvar. Det är kanske inte labradorernas starkaste sida, men något åt det hållet i alla fall. Lite träning på tomten blev det.

Och också spår för Bojan. Ett kort igår, ett något längre idag.

Träningskväll på klubben ikväll med bland annat platsliggning med skott. Ljusa vårkvällar på klubben med trevligt folk och fä och bra träning, det är grejer det.  • Comments(6)//voff.pronoblem.se/#post1893

Känsla för riktningar

HundarnaPosted by Erika Nilsson Thu, April 26, 2018 08:25:22

Jag önskar att jag klev ”rakt ut i spenaten”, totalt offroad, lite oftare än vad jag gör med tanke på vad mysigt det är och vilken fin träning det är för oss alla (speciellt för Herr Pudel som får skritta bredvid mig). Men ibland händer det och förstås sätter jag då på en spårapp för säkerhets skull. Inte för att jag vill gå och titta på den hela tiden – inte mycket till naturupplevelse då liksom- men som säkerhet ifall jag helt tappar bort åt vilket håll vi ska.

Tack och lov har jag genom åren tränat upp min usla känsla för riktningar genom allt spårande med hundarna. Det har verkligen gjort susen!

I skogen en bit från oss passerar Sörmlandsleden och där är rätt perfekt att gå offroad. Jag håller hyfsat ordning på åt vilket håll den är och så går vi en runda i naturen för att sedan vika av mot leden och när vi ser det orangea markeringarna (som är målade med stor nit) så vet vi var de är.

De har dessutom gjort sådana här små stenformationer (som ni ser bredvid Vippson) titt som tätt för att ytterligare märka upp leden.

Och vattenpölar finns det förstås överallt där labbarna kan köra kombinationsträning (plumsande+brottande).  • Comments(4)//voff.pronoblem.se/#post1892
Next »