Voff

Voff

Labradorerna Selma, Bojan och Majken


Mitt på

HundarnaPosted by Erika Nilsson Mon, April 15, 2019 18:39:56

Mellantunga dummies utan snöre håller Bojan numera oftast fint mitt på, men de tyngre och de minsta grepar hon sämre.

Nu är det ju inte så att vi ska tävla i jaktapportering, så ur den synvinkeln kan vi självklart göra lite som vi själva tycker funkar och inte som någon domare tycker blir bra. Men just om hunden håller dummiesarna mitt på så blir allt så mycket smidigare när den apporterar och sedan lämnar av, så av det skälet hade det varit kul om vi kunde förbättra den biten.

Jag har i mitt liv hittills fått summa summarum två råd när det gäller hur man kan få hunden att greppa bättre mitt på. Det ena är att om jag själv håller dummiesarna mitt på så brukar hunden också vilja hålla dem mitt på. Det andra är att bara belöna de apporteringar där hunden håller mitt på och om den inte gör det trevligt ta emot dummyn men inte ge någon belöning.

Jag tror inget av dessa råd är applicerbart på Bojan, att hon helt enkelt inte kommer att fatta grejen. Jag tänker att jag istället får uppfinna hjulet själv tills vidare och helst utan att det tar en massa tid att träna på, för det är ju så mycket annat som vi försöker lära oss.

Men mat får ju hunden faktiskt titt som tätt och då kan man ju smidigt passa på att träna på något och ge ett par foderkulor som belöning. Åtminstone vid en av dagens måltider börjar vi därför sedan en tid med att Bojan får träna på att lyfta upp en lite tyngre dummy vars ändar jag klämmer fast mellan fötterna (för då måste hon gripa korrekt för att få loss den). När hon har gjort det ett par gånger så får hundarna sin middag.

Ibland testar jag också av hur hon gör om den bara ligger fritt på golvet framför mig, med varierande resultat, men idag grep hon dummyn korrekt när vi övade så och då gjorde vi inga repetitioner utan slutade med flaggan i topp.

Min idé är att Bojan ska göra så många korrekta gripanden att det på sikt börjar kännas avigt att hålla dummiesarna på sniskan. När vi tränar på detta vis så blir det ju väldigt få dåliga grepp och väldigt många bra mitt på.

Vi får se hur det artar sig i skarpt läge!  • Comments(0)//voff.pronoblem.se/#post2007