Voff

MorgonpiggaHundarna

Posted by Erika Nilsson Fri, July 19, 2019 12:29:12

Med morgonpigga hundar (läs valp) så hinner en mycket fastän en jobbar! Igår morse spårade vi med det ena aussiegänget. Eller om det var det andra. Blog imageOch i morse var vi på en liten badutflykt med efterföljande träning på brukshundsklubben.

Blog imageJag skulle gissa att det var Majkens hittills mest fantastiska upplevelse. Badutflykten alltså. Blog imageBlog imageBlog image"Plums!" så skuttade hon i och simmade som en liten utter tillsammans med de andra badlejonen. Inga betänkligheter där inte. Blog image

Och i Selmas ystra tillstånd kunde hon dessutom nästan tänka sig att leka lite med Majken. Vilken högtidsdag för en liten valp! (Bojan är ju annars den som står för festligheterna.)Blog image

Snabbast av alla var förstås Bad-Bojan.Blog image

PåhittigHundarna

Posted by Erika Nilsson Wed, July 17, 2019 18:57:28

Jag har väl aldrig haft en valp som hittar på så många hyss i vardagen som Majken gör. (Eller så sviker minnet mig.) Det är själva baksidan av att ha en påhittig hund. Men samtidigt hittar hon ju då också förstås på en väldig massa roliga och charmiga saker!

Som igår när vi hade skogsträning med det ena aussiegänget. Bojan skulle spåra (och jösses vad elegant hon gjorde det) och Selma skulle köra uppletande (och jösses vad sur hon var för att hon inte fick spåra). Majkens uppgift var att hjälpa till att valla uppletanderutan. För att effektivisera det hela så passade jag på att smyga ut Selmas grejer, väl gömda, medan vi vallade. Vips så dök Majken upp med Selmas boll som jag hade gömt så fint. En stund senare var det en lösrulle som Majken skuttade omkring med. Inget fel på den nosen!

Idag blev det en sväng till Botkyrka BK, klubben jag tävlar för. Egentligen var det för de stora hundarnas skull, eftersom jag ännu inte riktigt har löst var jag ska göra av Majken om jag ska träna Selma och Bojan hemma på tomten. Ja, Bojan skulle jag eventuellt kunna ta ut och lämna de andra två inne. Men att lämna Bojan och Majken tillsammans är inte aktuellt då Bojan alldeles för lätt inleds i frestelse, dvs. bus med Majken.

Det var bara vi och pudeln Proppen och hans matte på klubben. Majken blev glad att se dem. Hon mindes nog hur snäll Proppen var mot henne sist! Men hon lät sig inte distraheras av dem på lydnadsplan. Hon valde matte och våra roliga lekar. Guldstjärna på det!Blog image

Selma och Bojan är grymt nöjda med att få börja träna igen. Planen är rally för Selma och lydnad för Bojan den närmaste tiden. Inga tävlingar är inbokade, men Selma kommer att bli prio ett på den fronten.Blog image

12 veckorHundarna

Posted by Erika Nilsson Mon, July 15, 2019 13:43:01

Blog imageI fredags fyllde Majken tolv veckor och har nu bott hos oss i fyra. Det är märkligt hur man kan älska en liten varelse så mycket efter så kort tid. Men hon är bara helt ljuvlig. Påhittig och väldigt mysig.

Det mesta som måste fungera börjar falla på plats. Jag tänker på sådant som att jag ska kunna jobba hemma och att valpen ska fungera smidigt med min funktionsnedsatta son (som är mycket hemma hos oss) och förstås med Selma och Bojan. Allt sådant går jättebra. Åka bil och koppla av i bilen funkar finfint. Majken börjar sova bättre. Jag kan lämna hundarna tillsammans någon timme eller två. Och så vidare.

Men när jag har varit iväg och spelat har jag hittills fått hjälp av valpvakter, för det har blivit lite för många timmars bortavaro.

Och något som jag inte har gjort ännu är att lämna Majken själv så att jag kan rasta de stora hundarna utan henne och givetvis har de blivit lidande av det. Men veckan som var blev faktiskt riktigt bra för dem ändå med bland annat var sitt rejält spår och ett dummysök. Och när min harpspelande kompis var på besök några dagar, för att jobba med mig, så ställde hon upp som valpvakt så att jag kom ut med de stora både på ljuvlig skogspromenad och upp till sjön för simträning. En löprunda hann vi också med.Blog image

Idag åkte jag för första gången med alla hundarna till brukshundsklubben och tränade (för nu är Majken vaccinerad). Det var glada stora hundar efter en lång lydnadsträningspaus! Blog imageMajken tyckte också det var skojigt. Hon hälsade på en klubbkompis till mig, spanade på en dvärgpudel, lekte med mig på appellplan och körde lite tasstarget. Precis lagom intensiv klubbpremiär för en liten valp!

MiljöträningHundarna

Posted by Erika Nilsson Wed, July 10, 2019 16:40:34

Att miljöträna valp är inte mitt starkaste kort, inte labradorvalp i alla fall. Herr Pudel fick ju en hel del miljöträning eftersom han inte var så cool i alla lägen. Och visst har jag exponerat labradorerna för lite av varje, men jag har varit mycket bättre på att lägga spår, om ni förstår hur jag menar.

Idag är jag oproportionerligt stolt över mig själv som plockade med mig Majken på sonens ridterapi. Han har egentligen sommarlov därifrån, men vi hade bokat in en extralektion. Eftersom där var ett helt uppbåd av ridterapeuter under utbildning så fick de eskortera Markus och ridfröken på ridturen medan Majken och jag stannade kvar på gården och kikade på alla djuren.

Förutom hästarna fanns det mycket att förundras över:Blog imageBlog imageBlog imageBlog image

Majken tog det hela med ro. Dessutom vankades det ju godis här och var vilket inte direkt drog ner stämningen. (Majken har sett hur de stor tjejerna tittar på mig när de går lite fot på promenaderna och härmar deras beteende!)Blog image

Vi gick upp och ner för rampen ett par gånger utan problem. (Ser ni att hon har en bula i pannan efter en fästing? Går den inte bort till på fredag när vi ska till veterinären för vaccination så får de väl titta på den då.) På slutet satt vi och tog det lugnt en stund. Hon hade inga problem att ligga ner och chilla. Matte nöjd.Blog imageVarm i klädernaHundarna

Posted by Erika Nilsson Mon, July 08, 2019 18:39:15

Blog imageAv någon anledning har vi haft en hel del fikabesök de senaste veckorna. Jag misstänker dock att det inte är jag som lockar. Bitter? Jag??? Jajemen!

Själva föremålet för intresset har oftast sovit sig igenom besöken, som igår när min kompis Nina var här. Vi hann med två hela partier Alfapet medan Majken låg bredvid och snarkade så att väggarna skakade. Men skenet kan bedra!

Annars är valpen nämligen tämligen varm i kläderna och har gasat igång ordentligt, precis som jag trodde att hon skulle göra. Jag tycker ofta valpar ligger lite lågt i början och sedan blir de bara piggare och piggare. Och aningen pestiga mellan varven.

Blog imageEn bra grej är förstås att försöka styra upp den där energin i rätt riktning, så att säga. I lördags la jag spår till alla tre tjejerna efter en liten skogspromenad (så att Majken skulle sova gott i bilen, vilket hon gjorde). Blog imageBojan fick 620 svåra meter som hon slet sig igenom. Många 90-gradersvinklar blev det. Duktig labradåra! Selma seglade runt sina 400 meter och var nöjd med att få jobba lite. Majken fick ett litet godisspår på en 10-15 meter. Det var premiär för detta . Jag gick tätt, tätt och lade en foderkula i varje höger steg. Godisdepå i början och slutet. Kul och mumsigt, tyckte Majken.

Att gå och kika på hästarna tar också på valpkrafterna. Majken iakttar dem intensivt. Blog imageHon är nyfiken på de där jättestora djuren, men aningen avvaktande. Det lilla fölet tyckte hon var gulligt, men att fölets mamma frustade förhöll sig Majken skeptisk till. Någon gräns får det väl ändå vara på konstigheterna.Blog image

Proppen på besökHundarna

Posted by Erika Nilsson Thu, July 04, 2019 16:31:51

Det verkar som att jag har fått min första labbe som inte alls är modig när det gäller främmande hundar. Alla som jag hittills har haft har varit mycket sociala. För att inte säga översociala! (Jösses vad jag har kämpat med Selma för att få lite hut och hyfs på henne på den punkten!)

När lille Proppen, fem månader, kom på besök idag, med storasyster Pila och matte och husse, så var Majken först ytterst skeptisk. Där kom Proppen, full av entusiasm och på toppenhumör. Här skulle det lekas! "Piiip!" sa Majken och försökte springa in i huset och gömma sig. Så liten Proppen är så förstod han då att det här tydligen var en känslig tjej. Bäst att ta det väldigt försiktigt.

Titta på håll gick ju snart rätt bra. Blog imageDå passade Proppen på att springa runt i cirklar, små inspirationsrundor för att visa Majken hur kul det skulle kunna bli. Han visade lite olika användbara, coola moves.Blog imageBlog image

Proppens husse gick hem som tusan.Blog image

Efter tag gick det bra att hälsa på Proppen också. Fast han kunde inte begripa varför Majken envisades med att ligga underdånigt på rygg.Blog image Pliktskyldigast nosade han igenom henne. När hon fortsatte att ligga kvar puttade han mjukt, mjukt med ena tassen på henne. "Upp med dig, kompis! Där kan du inte ligga och skräpa!"

Plötsligt var isen bruten. Blog imageBlog imageMajken förstod att Proppen var en hyvens kille. Här skulle det lekas. Och där någonstans bröt vi, innan det hela gick över styr. Det blev en otroligt lyckad visit som vi tvåbenta sedan fortsatte med fika och härligt hundprat.Rekommenderas och spårHundarna

Posted by Erika Nilsson Wed, July 03, 2019 14:26:30

Det var en aningen trögstartad matte denna morgon då gårdagskvällen, sena kvällen, ägnades åt att tillsammans med Herr Jourrörmokare försöka lista ut varför vattenpumpslarmet drog igång. Sådant sker ju företrädesvis utanför kontorstid. Men jag hoppas och tror att han löste det hela tills slut!

Hur som helst. När jag hade fått kaffe i mig och blivit människa igen så gick jag ut med Majken och testade denna superba lekövning: https://apporteringtillvardagochfest.se/kom-till-mig-sa-leker-vi/ Den funkade direkt. Jag kunde till och med släppa fleeceflätan och backa några steg redan såhär på premiären och Majken trippade så fint mot mig med flätan och ville leka mera. En väldigt bra övning för att leka tillsammans! Förstås handlar det om försiktig kamplek. Valpen ska ta spjärn och dra rakt bakåt. Så inget skakade hit och dit med kampleksaken, vilket kan skada valpen.

Efter detta begav vi oss hela gänget till spårskogen. Vi inledde med skogspromenad så att valpen skulle sova fint i bilen när vi lade spår. Allt gick enligt plan.Blog imageBlog image

Majken spanar på hästbajs, en delikatess som hon redan har upptäckt.Blog image

Selma fick inte jobba idag, men riesenmatten hade lagt ett fint spår till Bojan som Bojan fixade med högsta betyg. Det var så härligt att hon äntligen fick arbeta. Och lyckas!

Prinsen kämpade med sitt fältspår och var helt enkelt sötare än någonsin.Blog imageBlog image

Några upptäckterHundarna

Posted by Erika Nilsson Sat, June 29, 2019 17:28:52

Som jag har nämnt vid ett tidigare tillfälle så är första uppgiften på valp-on-line-kursen att välja ut fem upptäckter om valpen och analysera dessa. Vi får förslag på några olika områden att titta på och här har jag valt ut upptäckter utifrån tre av dessa.

Men först ett STORT förbehåll. Majken har precis fyllt tio veckor och är följaktligen pytteliten så detta är fortfarande svårt att göra enligt min mening. Dessutom tycker jag att valpar kan ändra sig från dag till dag. Men jag gör ändå ett försök. Här är några saker som jag har tänkt på i nuläget:

* Kontakt/följsamhet

Upptäckt nr. 1: Om Majken förstår att det kan vankas belöningar och glada tillrop så är kontakt och följsamhet på topp. Upptäckt nr. 2: Detta gäller utan störningar. En sådan störning kan exempelvis de andra hundarna utgöra då hon är oerhört förtjust i Moster Bojan och Tant Selma. Plan: Jag ska förstås fortsätta göra saker på tu man hand med Majken och stärka hennes och mitt band. Kul och peppigt ska det vara.

* Belöningar

Upptäckt nr. 3: Majken är lättbelönad. Hon gillar både lek, godis och social belöning. Plan: Jag ska fortsätta det just påbörjade arbetet att samarbeta kring belöningarna samt att kunna växla mellan de olika belöningarna ("gott" och "bus" framförallt). Upptäckt nr. 4: Majken är en ganska tuff liten dam som jag annars tror gärna skulle köra sitt eget race.

* Förmåga att slappna av

Upptäckt nr. 5: Jag tycker att Majkens av- och påknapp är medfött rätt bra. Dock tror jag att hon kommer att behöva lite hjälp i vissa situationer att slappna av. Plan: Så småningom ska vi börja jobba med "Ryggsäcken" (som exempelvis finns beskriven i "Kontaktkontraktet" av Eva Bodfäldt). Kanske väntar jag lite med den, för vi kan ju inte börja med allt på en gång. Men den finns med i bakhuvudet.