Voff

Voff

Labradorerna Selma och Bojan


Njutit

HundarnaPosted by Erika Nilsson Thu, May 16, 2019 18:40:27

Vissa majdagar är så vackra att det nästan gör ont. Som idag. Och vi har dessutom haft möjlighet att gå ut och njuta av den i omgångar.

Förmiddagsrundan tog vi uppe vid sjön Måsnaren. Bojan fick göra några linjetag. Vi tränar väldigt lite apportering, men jag tror tamejtusan att de där greppövningarna vi har gjort i samband med middagsmaten har haft effekt. Titta så fint hon höll!

Efter lunch tränade vi lite rally på tomten. Vi fick matnyttiga tips hos Anna Larsson igår. För Selmas del handlade det om kluriga kombinationer. För mattes del att förbättra sin handling (exempelvis att inte plötsligt bli viftig för att momenten ska utföras under språng marsch). För Bojans del att fokusera och gå ner i varv.

Vi tävlade avancerad klass i söndags och Bojan var så uppskruvad att jag blev alldeles ställd och gjorde två missar. Senare på dagen förstod jag att hon var dålig i magen efter något onämnbart hon stoppat i sig dagen innan. Inte det bästa om man är en hund som har lätt för att elda upp sig på träning och tävling.

Vi hade inga godkända resultat, även om vi var någon poäng ifrån på båda rundorna. Men det spelar ingen roll. Vi behöver ha en helt annan tävlingskänsla inför framtiden, så jag tror inte jag hade blivit nöjd med dagen även om vi skulle ha hamnat på andra sidan 80-poängsstrecket.

Idag jobbade vi, efter tips från Anna, med enkel baklängeskedjning och externbelöning och Bojan hamnade i ett mycket trevligt energiläge. Vi ska göra något mer sådant pass hemma på tomten och sedan förflytta samma typ av träning till någon av klubbarna vi är med i. För lite mer störningsträning än vad vi har gjort kommer att behövas. Under lugna och trevliga former, givetvis.

Efter träningen gick vi och badade. Ja, vi och vi. Hundarna. (Men det har ni nog förstått ändå.)  • Comments(0)//voff.pronoblem.se/#post2014

Het hund

HundarnaPosted by Erika Nilsson Wed, May 08, 2019 18:50:12

Jag brukar försöka reflektera lite efter träningspassen med hundarna vad jag har lärt mig. Vad jag ska tänka på framöver. Efter dagens rallypass på tomten påminde jag mig om att jag måste göra mindre rörelser med Bojan än med Selma, tajta till det, och helst inte berömma mitt i ett moment, fastän jag ibland skulle vilja förstärka med ett bra om hon exempelvis ställer sig snyggt mitt emot mig i ett frontmoment. Bojan är nämligen väldigt mycket hetare än Selma. Det blir gärna fort och fel och stora yviga rörelser. Hopp, skutt och krasch in i någon skylt. Men också... När det blir bra, då blir det väldigt bra.

Jag tänker att jag har nytta av att jag har tränat en het hund förut (Herr Pudel) och övat mig på att hålla mig lugn. På rallykursdagen hos Anna Larsson fick vi efter någon runda lista tre saker som vi själva tyckte att vi hade gjort bra (eftersom de flesta har en tendens att genast börjar prata om misstagen). Jag minns att jag efter Bojans runda särskilt lyfte fram att jag var nöjd med att jag varit samlad och vänlig och så tydligt jag kunde navigerat oss fram genom banan, samtidigt som det fullkomligt osade energi, entusiasm och… muskler… om Bojan.

Om hon blir för hetsig brukar jag pausa henne en stund på plan med kommandot lägg dig. Vad som är jätteviktigt i ett sådant läge är att inte låta ovänlig utan att det blir en ganska neutral uppmaning. Bojan är supertaggad och det är ju toppen. Hon brukar bara behöva ligga och lugna ner sig en stund och starta upp hjärnverksamheten. Det som är enklare med henne än vad det var med Vippson är att jag inte upplever henne som stressad och att det aldrig kommer några ljud heller. Hon är bara …vild…! Och inte alltid jättevild heller. Det är lite olika.

Vi har kämpat litegrand med åttans frestelse på sistone. Båda tjejernas svaga punkt är gosedjur. Jag har lånat ett gäng gosedjur som vi jobbar med, men det måste vara nya varje gång, för annars känner Selma och Bojan igen dem och då blir det inte svårt. Dagens frestelser:

Dagens frestelseövning blev åttans frestelse-helt om från varandra-åttans frestelse-helt om mot varandra. Perpetum mobile, så att säga. Fast vi gick nog bara igenom frestelsen tre gånger eller så. Rätt bra övning hur som helst!

  • Comments(7)//voff.pronoblem.se/#post2013

Certpoäng

HundarnaPosted by Erika Nilsson Mon, May 06, 2019 16:46:13

Det blev mycket stillasittande i bilen för hundarna igår, eftersom jag var iväg och tävlade rallylydnad med Selma, så prio nummer ett idag var skogen. (Och lite rallyträning för Bojan eftersom hon också ska tävla snart, fast avancerad klass.)

Vi gick vår Sörmlandsledsrunda som brukar ta en timme, men vi stannade ute längre och apporterade litegrand, samt bröt av med en platsliggning på fem minuter.

Selma har plötsligt fått en avskavd fläck på nosen, vilket jag upptäckte igår. Det verkar inte klia så det är väl bara att avvakta och hoppas att det växer ut igen pronto.

Angående gårdagens tävling så är jag mer än nöjd. Målet var att jag skulle sköta mina uppgifter, det vill säga gå rätt i banan, ge Selma tydlig information och på det hela taget ge henne en positiv tävlingsupplevelse. Detta lyckades jag med! Selma var pigg, glad och på hugget och på första banan fick vi certpoäng (96 poäng) och slutade på en delad tredjeplats med några andra. Den andra banan gick också otroligt bra, men tyvärr blev Selma lite trött i huvudet precis på slutet och missade stå framför, backa. Det är hennes svåraste moment fortfarande. I den första banan gjorde hon det alldeles lysande, men när tröttheten slog till så blev hon förvirrad och provade att lägga sig istället. Så där slutade vi på 89 poäng. En poäng från certpoäng, haha. Men det gör inget alls. Det är bara att träna på och så småningom kommer det fler tävlingar.  • Comments(8)//voff.pronoblem.se/#post2012

Aprilväder i maj

HundarnaPosted by Erika Nilsson Fri, May 03, 2019 18:03:34

Det är en märklig känsla att på dessa breddgrader vakna upp till snötäckt mark i maj. Sommarväder i april och aprilväder i maj. Vad blir det härnäst?

Men snön smälte fort, förstås. På bilderna som jag tog i skogen på förmiddagen syns inte många snöflingor, även om lite snö låg kvar här och var.

Vi gick en timme off-road. Jag har ju sjungit ut-i-spenatens lov förut och hade önskat att vi hade gjort detta mycket oftare, alltså att lämna även småstigarna. Vi sysslar ju inte med styrketräning på balansboll och sådant fiffigt, så att vada i pors och riktigt högt blåbärsris, vilket vi gjorde på några ställen, är förstås ypperligt för oss. Dessutom var det tre-fyra grader så jag bedömde risken att träffa Herr och Fru Huggorm som hyfsat låg. En typiskt bra dag att kliva runt i deras revir, helt enkelt.  • Comments(3)//voff.pronoblem.se/#post2011

Fullt upp

HundarnaPosted by Erika Nilsson Wed, May 01, 2019 16:15:18

Det har inte varit någon vidare fart här på sistone. Det är så himla mycket att göra på alla håll och kanter att det liksom går i ett. (Fast det lugnar sig framåt sommaren.)

Men när jag gör grejer med hundarna så kopplar jag av. Det var slående i lördags när vi var på en heldagskurs i rallylydnad med Anna Larsson. Jag hade repeterat orkester till sent kvällen innan och var egentligen jättetrött. Men när vi kom till Anna så piggnade jag på och åkte hem ostressad och glad. Det var en dag med banträning för avancerad och mästarklass. Anna är ju effektiv som få och när vi åkte därifrån var vi fyllda av inspiration!

En dag var jag tvungen att åka till bilmek i Järna och byta halvljuslamporna. Då passade jag på att ta med hundarna och sedan fortsätta till antroposofernas trädgård och ta en promenad med dem där. Det är så rofyllt och vackert där alla tider på året.

Ett par träningsträffar har vi också klämt in. Igår hade riesenmatten med sig brorsdotter med tollarevalp. Hon var som en liten björn. Ja, valpen alltså. Väldigt näpen och rar!  • Comments(5)//voff.pronoblem.se/#post2010

Galet vackert

HundarnaPosted by Erika Nilsson Mon, April 22, 2019 18:47:59

Det är så galet vackert nu med lövsprickningen och alla blommor som slår ut. Det hade varit härligt att gå all in och bara kunna njuta. Men det är väldigt mycket jobb den här tiden på året så jag får ta mig mina stunder. Som i morse nere vid sjön. Så fint alltså.

Klart att labradorerna skulle få påskbada! De kan konsten att njuta av livet, de där två.Facelift labradorstyle:

Men lite ledigt har det också varit i påsk. På dessa timmar klämde jag bland annat in fem alfapetpartier. (Nu är ni allt imponerade va!) Och ohemula mängder påskgodis. Man får vara effektiv när tillfälle gives, så att säga.  • Comments(11)//voff.pronoblem.se/#post2009

Klubbpremiär

HundarnaPosted by Erika Nilsson Wed, April 17, 2019 15:59:10

Det var hög tid att efterdra sommardäcken. Eftersom min bilmek håller till i trakterna av min brukshundsklubb så tog jag med mig hundarna och fortsatte dit efter att däcken hade fixats.

Det var faktiskt vårpremiär där för oss. Vi har liksom inte kommit iväg dit förrän nu, vilket ju är synd, för jag trivs väldigt bra där och även om det bjuds på störningar hemmavid så är det helt klart en annan sak på en hundklubb.

Det tog en stund för Bojan att samla ihop sig -Selma är ju mer en veteran på så vis- och kanske även lite för mig som plötsligt kände mig som världens loser bredvid lydnadskipagen som tränade på planen bredvid. Ni vet sådana där perfekta mattar som tränar med vetenskaplig precision med sina perfekta border collies. (Det är verkligen sällan som jag känner så eftersom jag normalt är ointresserad av att jämföra mig med andra utan kör min grej.) Men när jag skakat av mig den känslan så körde vi så det rök.

Efteråt fick hundarna svalka sig i den intilliggande sjön. Ja, så fort Herr och Fru And och deras närmaste släktingar behagat simma iväg. (De var inte skygga precis.)

Givetvis blev labbarna så uppåt att de inte kunde motstå en stunds uppfriskande brottning också.  • Comments(4)//voff.pronoblem.se/#post2008

Mitt på

HundarnaPosted by Erika Nilsson Mon, April 15, 2019 18:39:56

Mellantunga dummies utan snöre håller Bojan numera oftast fint mitt på, men de tyngre och de minsta grepar hon sämre.

Nu är det ju inte så att vi ska tävla i jaktapportering, så ur den synvinkeln kan vi självklart göra lite som vi själva tycker funkar och inte som någon domare tycker blir bra. Men just om hunden håller dummiesarna mitt på så blir allt så mycket smidigare när den apporterar och sedan lämnar av, så av det skälet hade det varit kul om vi kunde förbättra den biten.

Jag har i mitt liv hittills fått summa summarum två råd när det gäller hur man kan få hunden att greppa bättre mitt på. Det ena är att om jag själv håller dummiesarna mitt på så brukar hunden också vilja hålla dem mitt på. Det andra är att bara belöna de apporteringar där hunden håller mitt på och om den inte gör det trevligt ta emot dummyn men inte ge någon belöning.

Jag tror inget av dessa råd är applicerbart på Bojan, att hon helt enkelt inte kommer att fatta grejen. Jag tänker att jag istället får uppfinna hjulet själv tills vidare och helst utan att det tar en massa tid att träna på, för det är ju så mycket annat som vi försöker lära oss.

Men mat får ju hunden faktiskt titt som tätt och då kan man ju smidigt passa på att träna på något och ge ett par foderkulor som belöning. Åtminstone vid en av dagens måltider börjar vi därför sedan en tid med att Bojan får träna på att lyfta upp en lite tyngre dummy vars ändar jag klämmer fast mellan fötterna (för då måste hon gripa korrekt för att få loss den). När hon har gjort det ett par gånger så får hundarna sin middag.

Ibland testar jag också av hur hon gör om den bara ligger fritt på golvet framför mig, med varierande resultat, men idag grep hon dummyn korrekt när vi övade så och då gjorde vi inga repetitioner utan slutade med flaggan i topp.

Min idé är att Bojan ska göra så många korrekta gripanden att det på sikt börjar kännas avigt att hålla dummiesarna på sniskan. När vi tränar på detta vis så blir det ju väldigt få dåliga grepp och väldigt många bra mitt på.

Vi får se hur det artar sig i skarpt läge!  • Comments(0)//voff.pronoblem.se/#post2007
Next »