Voff

Voff

Labradorerna Selma och Bojan


Galet vackert

HundarnaPosted by Erika Nilsson Mon, April 22, 2019 18:47:59

Det är så galet vackert nu med lövsprickningen och alla blommor som slår ut. Det hade varit härligt att gå all in och bara kunna njuta. Men det är väldigt mycket jobb den här tiden på året så jag får ta mig mina stunder. Som i morse nere vid sjön. Så fint alltså.

Klart att labradorerna skulle få påskbada! De kan konsten att njuta av livet, de där två.Facelift labradorstyle:

Men lite ledigt har det också varit i påsk. På dessa timmar klämde jag bland annat in fem alfapetpartier. (Nu är ni allt imponerade va!) Och ohemula mängder påskgodis. Man får vara effektiv när tillfälle gives, så att säga.  • Comments(9)//voff.pronoblem.se/#post2009

Klubbpremiär

HundarnaPosted by Erika Nilsson Wed, April 17, 2019 15:59:10

Det var hög tid att efterdra sommardäcken. Eftersom min bilmek håller till i trakterna av min brukshundsklubb så tog jag med mig hundarna och fortsatte dit efter att däcken hade fixats.

Det var faktiskt vårpremiär där för oss. Vi har liksom inte kommit iväg dit förrän nu, vilket ju är synd, för jag trivs väldigt bra där och även om det bjuds på störningar hemmavid så är det helt klart en annan sak på en hundklubb.

Det tog en stund för Bojan att samla ihop sig -Selma är ju mer en veteran på så vis- och kanske även lite för mig som plötsligt kände mig som världens loser bredvid lydnadskipagen som tränade på planen bredvid. Ni vet sådana där perfekta mattar som tränar med vetenskaplig precision med sina perfekta border collies. (Det är verkligen sällan som jag känner så eftersom jag normalt är ointresserad av att jämföra mig med andra utan kör min grej.) Men när jag skakat av mig den känslan så körde vi så det rök.

Efteråt fick hundarna svalka sig i den intilliggande sjön. Ja, så fort Herr och Fru And och deras närmaste släktingar behagat simma iväg. (De var inte skygga precis.)

Givetvis blev labbarna så uppåt att de inte kunde motstå en stunds uppfriskande brottning också.  • Comments(4)//voff.pronoblem.se/#post2008

Mitt på

HundarnaPosted by Erika Nilsson Mon, April 15, 2019 18:39:56

Mellantunga dummies utan snöre håller Bojan numera oftast fint mitt på, men de tyngre och de minsta grepar hon sämre.

Nu är det ju inte så att vi ska tävla i jaktapportering, så ur den synvinkeln kan vi självklart göra lite som vi själva tycker funkar och inte som någon domare tycker blir bra. Men just om hunden håller dummiesarna mitt på så blir allt så mycket smidigare när den apporterar och sedan lämnar av, så av det skälet hade det varit kul om vi kunde förbättra den biten.

Jag har i mitt liv hittills fått summa summarum två råd när det gäller hur man kan få hunden att greppa bättre mitt på. Det ena är att om jag själv håller dummiesarna mitt på så brukar hunden också vilja hålla dem mitt på. Det andra är att bara belöna de apporteringar där hunden håller mitt på och om den inte gör det trevligt ta emot dummyn men inte ge någon belöning.

Jag tror inget av dessa råd är applicerbart på Bojan, att hon helt enkelt inte kommer att fatta grejen. Jag tänker att jag istället får uppfinna hjulet själv tills vidare och helst utan att det tar en massa tid att träna på, för det är ju så mycket annat som vi försöker lära oss.

Men mat får ju hunden faktiskt titt som tätt och då kan man ju smidigt passa på att träna på något och ge ett par foderkulor som belöning. Åtminstone vid en av dagens måltider börjar vi därför sedan en tid med att Bojan får träna på att lyfta upp en lite tyngre dummy vars ändar jag klämmer fast mellan fötterna (för då måste hon gripa korrekt för att få loss den). När hon har gjort det ett par gånger så får hundarna sin middag.

Ibland testar jag också av hur hon gör om den bara ligger fritt på golvet framför mig, med varierande resultat, men idag grep hon dummyn korrekt när vi övade så och då gjorde vi inga repetitioner utan slutade med flaggan i topp.

Min idé är att Bojan ska göra så många korrekta gripanden att det på sikt börjar kännas avigt att hålla dummiesarna på sniskan. När vi tränar på detta vis så blir det ju väldigt få dåliga grepp och väldigt många bra mitt på.

Vi får se hur det artar sig i skarpt läge!  • Comments(0)//voff.pronoblem.se/#post2007

Speeddejt

HundarnaPosted by Erika Nilsson Tue, April 09, 2019 16:33:04

All träning behöver inte vara så satsig för att man ska bli alldeles uppåt, eller hur? Som idag, till exempel, när vi mötte upp riesengänget vid ”våra motionsspår” för en speeddejt. Ett fältspår till Prinsen och budföring för mina plus en av schnauzrarna var hela programmet. Men ändå mycket upp-piggande!

Jo förstås… Lilla Astrid var ju med också och fick kolla in utegymmet och Tant Selma. Leka både med matte och mig gick också fint. Hittade ett skojigt löv att tugga på.  • Comments(6)//voff.pronoblem.se/#post2006

Bakvänt

HundarnaPosted by Erika Nilsson Mon, April 08, 2019 18:33:29
Okej, det kanske inte är det smartaste upplägget att först köra flera tävlingar i mästarklass och sedan, ett år senare, börja träna bakdelskontroll på högersidan. Men vad tusan, bättre sent än aldrig va?

  • Comments(3)//voff.pronoblem.se/#post2005

Fältspår

HundarnaPosted by Erika Nilsson Mon, April 08, 2019 18:28:43

Aussiematten ville gärna prova att lägga fältspår till sina hundar i helgen och det var helt okej för min del att göra också, som variation till labradorerna. Vi begav oss till ett för mig nygammalt ställe 10-15 minuters bilfärd hemifrån mig, nytt på så vis att jag inte har tänkt på att man kan lägga spår där och gammalt på så vis att jag var på jaktkurs där med Eva Bodfäldt för sju år sedan. Det var för övrigt en av de bästa hundkurserna som jag har gått.

Området där vi spårade är så vackert med en rejält tilltagen fågeldamm som omges av stora öppna gräsytor.

När det var dags för mina hundar att spåra hade vinden tilltagit, så de fick anstränga sig litegrand. Kanske har ni hört hur labradorer låter när de jobbar som tusan med nosen. Det kluckar! Väldigt gulligt.

Och sedan har det bara blåst värre och värre, så nu är det riktigt ruggigt här igen.  • Comments(0)//voff.pronoblem.se/#post2004

Spår med Fisken och Flynn

HundarnaPosted by Erika Nilsson Thu, April 04, 2019 18:23:28

Vallhundar har vi ju ett antal i bekantskapskretsen, men inte så många border collies, så jag passade på att fota lite på dagens spårträff med rallygurun.

Jag känner rallygurun sedan klickertränarutbildningen som jag gick för henne för en 6-7 år sedan och sedan har vi setts då och då. Oftast har det handlat om att jag har kommit som elev, men ibland har vi tränat lite ihop också. Nu är det ju oceaner av skillnad i hundträningskompetens mellan oss, men när Anna ville ”hobbyspåra” med sina -de håller ju på med andra hundsporter på väldigt hög nivå- så passade det jättebra eftersom just spår är något som vår flock i alla fall är hyfsade på.

Lille Fisken är en glad och vänlig skit, men behöver stärka sitt självförtroende och mod. Just spår är perfekt i ett sådant läge. Han har provat lite viltspår tidigare, men inga personspår, så det var premiär idag. Väldigt lyckat, måste jag säga!

Flynn, Annas stjärna, har inte kört personspår på flera år, men tänkte att vad tusan, hur svårt kan det vara och så körde han så det rök.

Bojan fick ett kort och klurigt spår, vilket var vad jag hade beställt och hon spårade fenomenalt ända från start. Jag har ju jobbat en del för att hon inte ska slarva i början av spåret och hålla för hög fart och det har gett resultat.

Selma var lite förvirrad och hade väl inte sin bästa spårdag – kanske tyckte hon att spåra gör vi väl inte med rallyfröken???- men tyckte det hela var härligt ändå. Fint väder, trevligt sällskap, tubost… Vad mer kan man begära?  • Comments(6)//voff.pronoblem.se/#post2003

Sommartid

HundarnaPosted by Erika Nilsson Mon, April 01, 2019 20:36:30

Många blir ju väldigt trötta av att gå över till sommartid, men för min del så har jag i takt med allt ljusare morgnar ändå börjat vakna allt tidigare, i sann tantanda, så det passar mig rätt bra att ställa fram klockan. Och hundarna spelar det hela ingen roll, för de går upp när jag går upp (men aldrig innan jag går upp).

I helgen hade det varit skönt att vara en sådan där välsignad typ som lyckas sova när tillfälle gives för jag var faktiskt ledig. Inget jobb inbokat!

Aussiematten ville ses och spåra på lördagen, men inte förrän efter lunch, så då tyckte jag att det passade jättebra att passa på att springa en tur med hundarna på förmiddagen. Alltså… hur tänkte jag där? Jag frågade för säkerhets skull aussiematten när vi sågs om hon var bra på hjärt- och lungräddning med tanke på min överambitiösa planering. Men jag höll! Det berodde nog mest på att Bojans spår var kort men svårt, så att hon fick dra ner farten. Hon spårar verkligen himla bra, den hunden! Väldigt roligt. Selma var med men fick ett köra uppletande så då kunde jag stå och slöa och se på när hon slet, vilket ju passade bra.

På söndagspromenaden hade vi förnämligt sällskap som snällt hjälpte till med att träna lite budföring på ett fält som vi passerade. Jag konstaterade att det är dags att ta tag i det momentet för Bojan är rätt ringrostig. På hyfsat nära håll funkar det hur bra som helst, men på längre avstånd fattar hon inte vad hon ska göra. Och vi ska ju upp i 100 meter till lägreklass, så jag får nog lägga upp en träningsstrategi där.

Selma körde också. Det var några år sen sist, men hon kom ihåg hur man gör.

I övrigt har vi pysslat vi på med vår rally och idag lite promenadapportering för skojs skull.

Jag satte mig och letade efter lämpliga rallytävlingar att starta på innan sommaren, men kunde konstatera att det inte var mycket att välja på eftersom jag jobbar så många helger och jag dessutom inte är beredd att åka till Kiruna och dylikt för att tävla. Men var sin dubbeltävling är de i alla fall anmälda till och kanske kan jag klämma in ytterligare någon. Vi får se.

  • Comments(4)//voff.pronoblem.se/#post2002
Next »