Voff

Voff

Storpudeln Vippson, Labradorerna Selma och Bojan


Ny träningshall

HundarnaPosted by Erika Nilsson Thu, November 23, 2017 19:07:30

Kolla in vår nya träningshall! Den ser ut som reklam för Rustamattor. Eller reklam och reklam. Hur som helst så har jag stuvat om i vårt pyttelilla vardagsrum så att vi ska kunna träna lite där. Det är faktiskt något mindre pyttelitet än Mackans sovrum så då får vi ett par kvadratmeter till att svänga oss på.

Efter morgonträning i nya hallen (se ovan) begav vi oss till skogen där labradorerna fick köra uppletande innan vi begav oss på en blöt skogspromenad.

Obligatoriskt balansstycke.

Bojan var euforisk som få, ja så uppåt att hon inte bara bestämde sig för att plaska i samtliga vattenpölar utan också för att impregnera sig i ett visitkort som något av skogens vilda djur hade lämnat efter sig. Det var så illa att det fick bli schamponering vid hemkomsten, något som man bara tar till i yttersta nödfall när det gäller labradorer.  • Comments(2)//voff.pronoblem.se/#post1833

Kul i snön

HundarnaPosted by Erika Nilsson Wed, November 22, 2017 15:54:30

Jösses vad labradorerna har njutit av den lilla snö vi har haft! Allt blir roligare i snö, inte minst att brottas!

Pudelutten, normalt med plåtmage trots sin nervösa läggning, har överraskats av riktig knakelibrakmage ett par dagar och har fått vila. Men nu mår han fint igen och hade inga problem att trippa på i koppel 75 minuter uppe på grusvägarna i förmiddags medan labradorerna kramade ur det sista ur snön. Sen kom tövädret.

Vi tränade en timme i hall igår med riesengänget, enligt mitt förslag samtidigt men inte tillsammans för att hinna fler hundar. Men det var kanske ingen lysande idé för Bojans del. Vi har provat att göra så med olika kompisar ett par gånger nu, men hon kan inte koncentrera sig alls med ett sådant upplägg. Det går bättre att fokusera när andra hundar tränar samtidigt om vi tränar utomhus på en hundklubb, men inne i en relativt liten hall är det för svårt. (Selma har inga problem med fokus, men så är hon ju också äldre och genomtränad på ett helt annat sätt.) Det blir nästan avdressyr av det hela och det vill vi inte ha och dessutom blir matten trött och aningen uppgiven när inget funkar.

Jag får tänka om där helt enkelt. Om Bojan ska träna i hall så kanske det får bli att jag hyr en timme själv då och då och kör hårt med en tjej i taget. Eller så tränar vi ihop med någon men kör då mer traditionell lydnadsträning med Bojan där man tar en hund i taget och hjälper varandra.  • Comments(3)//voff.pronoblem.se/#post1832

Confessiontime nr. 2

HundarnaPosted by Erika Nilsson Mon, November 20, 2017 13:43:51

Bekännelselitteratur är definitivt min grej, så nu erkänner jag att jag är dålig på att promenera med hundarna i mörker. Jag skyller på att jag inte har möjlighet eftersom Mackan ofta är här på kvällarna, men även de kvällar han inte är här blir jag plötsligt lat när mörkret faller på. Och det tycker jag att jag kan vara för att jag hittills har privilegiet att oftast kunna långrasta i dagsljus. (Men vi får väl se hur det blir med den saken nästa vinter.)

Men om andan mot förmodan faller på att taga sig en tur i mörker, som igår när jag hade tajt med tid på da’n, så kan jag till exempel ta mig till elljusspåren på ett litet kick, om jag inte vill gå på vägarna härute med pannlampa alltså. Det är inte så många som springer i spåren på kvällarna såhär års så labbarna kan röra sig ganska fritt.

Förra veckan fick båda labbarna fina spår, ja nu pratar jag bruksspår förstås, av riesenmatten. Det ser inte lika lovande ut nu för nu har det kommit snö. Jättemycket snö! I alla fall en centimeter. Och då spårar vi inte. Men vi promenerar och lite inneträning blir det också, så det blir nog bra det med.

  • Comments(3)//voff.pronoblem.se/#post1831

Rimfrost

HundarnaPosted by Erika Nilsson Tue, November 14, 2017 18:09:32

Jag tycker verkligen att det är jätteroligt att försöka förbereda Selma för en start i rallyns mästarklass, fastän jag är nybörjare i sporten och gör tusen fel. Och just rallypyssel passar så bra om man bara har en pytteliten yta, så som vi har inomhus hemma. Men alltid kan man fila på något. Så innan vi begav oss ut på magisk promenad i frostig skog fick alla tre hundar göra några rallyövningar och Bojan och Vippe även några steg kryp. Jag tänker hellre lite träning än ingen alls, ungefär som det är med musicerandet. (Det funkar liksom inte att samla all övning till några få jättepass i veckan.)

Och jag får tillstå att även om jag inte är något fan av kallare tider så är de första rimfrostpromenaderna ganska obetalbara.  • Comments(6)//voff.pronoblem.se/#post1830

Ur pudelns dagbok

HundarnaPosted by Erika Nilsson Mon, November 13, 2017 17:53:04

Sträckte ut ordentligt på stora fältet här hemma i helgen. Faktum är att jag tillryggalade så imponerande sträckor i lördags att matten bestämde sig för att jag fick ha flexikoppel på mig igår. Hon har alltid varit rätt kinkig med att man ska komma när hon ropar, detta trots att jag alltid kommer om jag inte har något bättre för mig! Hon funderade över om jag börjar höra dåligt, eller om jag bara tillämpar selektiv hörsel. Ni bloggläsare besitter förmodligen en högre intelligens än vad hon gör och vet vilket alternativ som stämmer.

Nåväl, vi tog nya tag i morse. Vi hade morgonträning i sovrummet. Upplägget är alltid det samma. Först tränar den bruna fåntratten och sedan tränar den svarta fåntratten. Den bästa hunden sparar matten till sist! Till min förtrytelse har hon dock fått för sig att jag ska lära mig att krypa, precis som hon (galet optimistiskt om ni frågar mig) försöker lära den bruna fåntratten att göra. Matten påstår att jag darrar lite när jag ska krypa och att det säkert är nyttig gymnastik för mig. Jag darrar givetvis av indignation, inget annat! Det är så högst opassande att en pudel ska krypa.

På eftermiddagen följde jag med ut till Mackans ridning för att styra upp lite. Det var mycket jäktigt, men jag utnyttjade tiden väl och lyckades ta för mig ordentligt av hästarnas visitkort. En mycket lyckad runda!  • Comments(7)//voff.pronoblem.se/#post1829

Liiite vansinnigt

HundarnaPosted by Erika Nilsson Fri, November 10, 2017 18:30:18

Gunilla nr 1. (eller om hon är nr. 2) och jag har någon sorts idé om att försöka ses en kväll i veckan och träna en timme tillsammans inomhus. Det kommer nog inte att bli varje vecka, för det är svårt för oss att hitta tider när vi båda kan, men det är målet just nu i alla fall.

Vi har kört rally ett par gånger, men igår ville Gunilla köra lydnad istället och om vi ska hjälpa varandra med varandras hundar, vilket vi ju vill när vi tränar lydnad, så hinner vi bara var sin hund på en timme. Selma tränar bara rally nuförtiden så det var flockens lydnadsstjärna som i ensamt majestät fick följa med till hallen. Hehe. Alltså Bojan och finlir … funkar sådär. Men man får aldrig ge upp hoppet, för lite brukslydnad behöver vi få till i alla fall och träningshjälp behöver vi definitivt. Fast jag kan ju erkänna att lite vansinnigt kändes det att lägga halltiden på henne när Selma är så fenomenal att jobba med där.

Bättre egentligen som idag när jag åkte till bk, började med att lägga ett spår, tränade ett kortare pass med Bojan, tränade ett längre med Selma och sedan lät Bojan gå spåret innan vi gick en skogspromenad, hela flocken. Så blev matte uppåt över Selmas rallypass och Bojans spår. Och sedan också över promenaden i det riktigt hyggliga vädret!  • Comments(4)//voff.pronoblem.se/#post1828

Novemberspår

HundarnaPosted by Erika Nilsson Wed, November 08, 2017 18:53:51

De flesta, inklusive jag själv, säger att alla årstider har sin charm, men att november är knäckande. Ni vet vad jag menar: mörkret och det allt för ofta ruggiga vädret. Det är då man skulle ha sitt lilla krypin på Fidjiöarna och så kunde man stanna där tills det blir sommartid igen. Och tänk vilka badmöjligheter för labbarna!

Men igår var det riktigt hyfsat här trots allt och som av en händelse hade vi spårträff med schnauzergänget då. Prinsen … Vilken kille alltså. Det var inte länge sedan han fyllde ett år och han har redan titel i startklass lydnad. Och spårandet går inte av för hackor heller.

Det fanns inte bara spår till Bojan igår utan även ett till Selma, modell kortare. Hon har knappt fått spåra i år. Matte har varit för lat/inte tyckt sig hinna, vilket är synd för det är så underbart att spåra med henne. Selma bara kör och plockar pinnar i ett rasande huj. Mattes pärla.

  • Comments(4)//voff.pronoblem.se/#post1827

Jubilar

HundarnaPosted by Erika Nilsson Sun, November 05, 2017 20:29:16

Vår flock har haft en jubilar i veckan. Bojan, vår skitglada kärleksbomb, fyllde två år. Föga förvånande höll jag på att glömma bort hennes dag. Jag är verkligen inget vidare på att hålla ordning på hundarnas födelsedagar.

Bojan fick fira med att spåra i dagarna två med bästa träningsgänget, jätteschnauzrarna. Och uppletandet väcktes också ur sin dvala minsann.

Det känns faktiskt som att jag är något på spåret med Bojans spårande.

Till exempel har jag insett att hon inte är som Selma, som var något av en spårmaskin på sin tid utan större intresse av variation eller pangbelöningar. Bojan behöver motivationshöjande överraskningar som små godisdepåer eller en liten gotteburk ibland gömd under en spårpinne för att orka fokusera.

Jag har också insett att vi måste skynda långsamt och förlänga spåren lite, lite i taget. Hon har en punkt när all ork bara försvinner poff om spåret blir i längsta laget och då vet hon inte vad hon gör längre.

En annan sak som jag jobbar stenhårt på är självrannsakan: jag får inte styra henne. Lång lina och inga inbromsningar eller liknande i vinklar är vad som gäller. Ju självständigare Bojan jobbar, desto roligare tycker hon att det är.

I sina bästa stunder spårar hon nu faktiskt som Selma gjorde i sina bästa stunder! Dessutom har vi känt lite på spårupptag (som kommer i högre) och det tror jag kommer att passa Bojan jättefint.

Det har varit en mild och härlig vecka och när solen tittar fram i mörka november så är det inte utan att en blir lite yster trots allt.

Vi har också kört lite rally och lydnad. Jag älskar att träna rally med Selma. Hon är en riktig kämpe.

Eftersom helgen har bestått av jobb, jobb, jobb för mig så var det skönt att hinna aktivera hundarna en del i veckan. Nu laddar vi för simning imorgon. Ja, labbarna alltså.  • Comments(4)//voff.pronoblem.se/#post1826
Next »