Voff

Voff

Labradorerna Selma och Bojan


Morgontränat igen

HundarnaPosted by Erika Nilsson Fri, February 15, 2019 15:09:21

Det är inte varje vecka som vi beger oss till träningshallen i gryningen. Ibland har vi ju haft sällskap av andra och då valt mer civiliserade tider. Men i morse var det dags för morgonträning igen och det var inte utan att jag igår kväll ångrade att jag hade varit så klämkäck och bokat en så okristlig tid. Fast sen, när vi väl var uppe, så kändes det inte särskilt betungande. Det skulle möjligen vara att de verkat ha flyttat ”Tankar för dagen” på P1 till en annan tid så att jag inte kunde få mig några uppbyggliga klokheter till livs innan det var dags. Men annars, inga problem.

Vi är plötsligt inne i ett helt oväntat (och för Bojan oplanerat) flow i rallyträningen. Även i morse flöt det på och Bojan överraskade mig med att hänga med på mycket på framför allt högersidan som jag kanske inte hade väntat mig efter så pass lite träning. Egentligen borde rally på ett sätt passa Bojan bättre än tävlingslydnad då hon har svårt med det riktiga finliret. Som jag uppfattar det så är det inte lika kinkigt om halterna blir exakt raka och sådant i rally. Däremot är det mycket kinkigt med förarens fötter och raka linjer och sådant, haha. Vi kanske ska satsa på rally i vår? Plus krypet och spårandet förstås.

För Selma flyter det på utan större svårigheter. Det är jag som är problemet i vårt fall, inte hon. Jag är för dålig på … fötterna, handlingen, linjerna… Sånt. Men jag tror att jag blir lite bättre. Och rallygurun är vidtalad för lektion, men vi väntar tills det är träningsbart ute hos henne.  • Comments(6)//voff.pronoblem.se/#post1986

Bäddat rent

HundarnaPosted by Erika Nilsson Wed, February 13, 2019 16:42:02

Tänk vad glad en kan bli när bilen går igenom besiktningen! Min Ford har gått 11000 mil nu och jag tar inget för givet. Jag firade dagens glada besked med att ”bädda rent” åt hundarna i bilen: nytvättade fleecefällar under och nya badrumsmattor från Ikea ovanpå. (Jag har härmat riesenmatten som kom på denna briljanta idé.) Toftbo heter mattorna, till det facila priset av 59 kronor styck. https://www.ikea.com/se/sv/catalog/categories/departments/bathroom/20519/

Mjukt, mysigt och lätt-tvättat.  • Comments(2)//voff.pronoblem.se/#post1985

Ridterapi

HundarnaPosted by Erika Nilsson Tue, February 12, 2019 18:34:53

Sonen och jag fortsätter enträget att åka till ridterapin vecka efter vecka. Någon enstaka gång ställs den in på grund av extremt dåligt väder eller att Mackan är för risig, men för det mesta blir ridningen av. Och oftast hänger hundarna med också, så får de en extra promenad på köpet.

Haflingerhästen Nardus, som är en intelligent kille, apporterar gärna leksaker från marken. Han har även lärt sig att hålla dem mot olika saker som exempelvis snöpinnar. Dessutom har han riktigt schyssta avlämningar, antingen till ridfröken eller mig. Som belöning får han en liten morotsbit.

Igår hade han och Selma ett moment när de nosade på varandra och myste.

Selma fick en sådan bra känsla att hon var tvungen att rulla sig lite.  • Comments(4)//voff.pronoblem.se/#post1984

Rallat oss

HundarnaPosted by Erika Nilsson Mon, February 11, 2019 11:45:30

Någonstans kan jag tycka att man kanske missar lite i hundträningen om man bara tränar med folk som har samma ras som man själv. Jag tycker att det är lärorikt och intressant att kolla in hur andra gör med hundar som inte liknar Bojan och Selma.

Igår tränade vi rally i hall med icke mindre än fem stycken aussies. Och där kan vi prata om en helt annan ras än labbarna! Vallhundar över lag tycker jag är väldigt annorlunda mot retrievers. Vi har mest umgåtts med aussies, men förr hade vi också en del border collie- och kelpiekompisar som vi brukade träna med.

De aussies vi har erfarenhet av tycker jag generellt är betydligt snabbare i kropp och knopp än mina, men en del har också vissa issues. Inte så okomplicerade som mina.

Bojan och Selma är för mig i stort sett idealiska i situationer som igår. De väntade lugnt och fint i sin bur när de inte tränade och på plan var de engagerade och entusiastiska. Inga konstigheter med andra hundar eller människor, bara att köra.

Sen tror jag att vi får träna mer för att lära oss samma saker som många vallhundar vi känner gör och kanske lyckas vi inte alltid lära oss det som jag har tänkt alla gånger heller. Men för mig gör det inget, för jag trivs så himla bra med dem just som de är.

Och det är ju det som är så härligt med alla dessa hundraser och individer, att lika olika som vi människor är är hundarna och vi har alla chanser att hitta någon som passar just oss.  • Comments(5)//voff.pronoblem.se/#post1983

Comeback

HundarnaPosted by Erika Nilsson Fri, February 08, 2019 15:02:40

Tanken var att vi skulle återuppta friskvårdssimmet, som vi just hade kommit igång med för vintern, så fort Bojans löp var klart. Någon gång efter jul sålunda. Så blev det nu inte riktigt. Det är lätt att komma av sig med aktiviteter som kräver att man tar sig den där lilla extra tiden (och gräver lite extra i plånboken). Men idag var det dags för comeback! Nytt simkort, nya tag. Lyckliga labbar och matte. För det är underbart att se hur glada de blir över att få simma. Dessutom var det bästa tajmingen just idag när det är ganska vidrigt att promenera. Vi har jättejättemycket blötsnö som töar jättejättefort. Ja, ni fattar.

Tjejerna fick simma 25 minuter utan jetstream. Som jag har berättat om förut så är simningen inte särskilt vetenskapligt upplagd. Jag ser till att de vänder ungefär lika mycket åt höger som åt vänster och i takt med att de får bättre simkondition så lägger jag på jetstream, antingen i korta intervaller, eller i en enda intervall i mitten av simpasset.

Detta är inga hundar som går hårt på träning och tävling så jag tycker inte att vi behöver krångla till det mer än så. Hade jag exempelvis kört mycket agility eller jakt, eller kanske rapport eller sök så hade jag säkert bemödat mig om ett mer strukturerat upplägg. Det är inte heller hundar som blir stilla vid bassängkanten om man inte ligger i som förare. De älskar att simma och apportera så det är bara att slänga iväg lite grejer och vandra runt i en riktning som gör att de varierar sina vändningar. Mycket opretentiöst alltihop.  • Comments(4)//voff.pronoblem.se/#post1982

Galet mycket snö

HundarnaPosted by Erika Nilsson Tue, February 05, 2019 18:40:42

Just nu tar labbarna sig knappt fram i snön eftersom den når dem upp till ryggen när de skuttar ut i terrängen. Därför har vi fått gå mer på de plogade landsvägarna ute hos oss än vad vi brukar och då också mer i koppel än vanligt. Det som är bra med det är att när vi har gått ett par sådana promenader så funkar koppelgåendet, som oftast är lite rostigt, alldeles utmärkt. Det som är dåligt är att jag tycker att det blir för dålig motion.

Så idag tog jag fram mina lätt åldrade löparicebugs och sprang med dem på landsvägarna istället. Jag brukar normalt inte springa på vintrarna nuförtiden då jag tycker att det är för kallt, för halt och underlaget för dåligt för min smak. Men just i förmiddags var det milt, snön var mjuk och fin och det var inte halt med icebugsen på i alla fall. Det var ju jättehärligt! Nu längtar jag bara ännu mer till våren än förut så att vi kan ut och springa i motionsspåren.

När det gäller träning av hjärnkontoret så har jag plötsligt fått lust att träna rally med båda tjejerna. Ibland tar jag till och med fram några av mina pyttesmå skyltar och ställer upp i vardagsrummet. Med Bojan försöker jag jobba mycket basic på båda sidor så att hon ska komma igång ordentligt med högersidan vilken vi bara kände lite lätt på förra vintern. Det går riktigt bra tycker jag. Ja, vi kollar ju lite på de för henne nya momenten i avancerad klass också, men de är inte så jättesvåra i sig, utan det är just att kunna utföra allt även på höger som kommer att bli det kluriga. Och att hålla koncentrationen hela banan.

Favoritmoment hos många domare har jag märkt:

Med Selma försöker jag låta bli att tjata hennes svåraste moment för mycket (backa på högersidan samt stå framför backa). Istället får hon repetera igenom det mesta i lugn och ro. Högersidan funkar mycket bättre än när vi höll på i våras. Den har nog vilat sig i form. Det som jag behöver jobba mest på med Selma är min handling så att hon får tydligare information om vad hon ska göra samt var vi ska placera oss i förhållande till skyltarna.

  • Comments(8)//voff.pronoblem.se/#post1981

Pulsat i snön

HundarnaPosted by Erika Nilsson Thu, January 31, 2019 18:57:42

När jag rastade hundarna på fältet härute för ett par dagar sedan så mer eller mindre snubblade vi över några läskiga inälvor från … ja, kanske en älg? Sssspännande tyckte labbarna, men lät bli att gå dit när jag sa att de inte fick. Annat var det med en av jakthundarna härute som hade kalasat på detta ordentligt. ”Han kommer inte att lukta gott ur munnen ikväll!” suckade hans husse. Skulle inte tro det.

Hur som helst. Nu är det där slafset rejält översnöat och därför tyckte jag idag att en promenad där för att pulsa i snön kunde passa bra. Jädrar vad det sög i benen. Och då har jag ju ändå mycket längre ben än vad labbarna har.

Det roliga är att Selma, som normalt är en ganska långsam hund, var mycket aktivare i snön än Bojan, som normalt gillar att ta i. Selma är nämligen galet förtjust i snö och med rätt motivation saknas ingen energi där inte. Bojan, å sin sida, tycker för all del att snö är trevligt, men inte trevligt och när vi hade pulsat kanske halva sträckan så började hon maska genom att gå bakom mig i fotspåren som jag hade trampat upp.

När tjejerna simtränar i sjön om somrarna är scenariot det omvända. Bojan simmar fort som tusan och ger aldrig upp medan Selma tycker att lagom är bäst.  • Comments(5)//voff.pronoblem.se/#post1980

Mysterium

HundarnaPosted by Erika Nilsson Tue, January 29, 2019 19:14:42

De som tävlar året runt med sina hundar är litegrand av ett mysterium för mig. Hur bär de sig åt, liksom? Hur lyckas de hålla sina hundar i tävlingsform när snön ligger tjock i kylslagen nejd och dessförinnan isen? Mycket imponerande!

Kanske tränar de massor i ridhus eller lägger ner ohemula summor på att hyra träningshallar. Kanske bor de i gigantiska hus och kan anlägga en jättelik träningsplan i vardagsrummet. Kanske vadar de runt ute i snön med sina hundar i perfekt fotgående utan att störas det allra minsta av naturens krafter. Jag har faktiskt ingen aning om hur de får till det.

Med den träningsmängd som vi lyckas skrapa ihop så skulle jag aldrig komma på tanken att anmäla oss till tävling under vintern, för vi är inte i någon sådan form alls. Och då försöker jag ändå hyra hall någon gång i veckan, den billiga morgontiden, eller träna i hall med någon kompis. Däremellan småtränar vi i vårt pyttelilla vardagsrum. Dock inga brukslydnadsinkallningar på 50 meter och sådant, som ni nog förstår. Vardagsrummet är så litet att jag för variationens skull har börjat träna lite rallymoment där även med Bojan. Hon är ju klar med nybörjar- och fortsättningsklassen, så vi grejar lite med högersidan och sådant.

Jag måste säga att tjejerna är ganska fantastiska de tidiga träningsmorgnarna när vi har hyrt hallen. De stiger gladligen upp i mörkret, följer entusiastiskt med ut på lilla rastningsrundan där de gör vad de ska och kämpar sedan på i hallen på fastande mage. (Man vill ju inte träna med proppmätta hundar, så de får vänta med frukost tills de kommer hem.) De ställer helt enkelt upp för matte!

Precis innan vi kommer fram till hallen lyssnar vi på ”Tankar för dagen” på P1. Eller vi och vi. Jag. Vilket underbart program!

  • Comments(8)//voff.pronoblem.se/#post1979
Next »