Voff

Voff

Storpudeln Vippson, Labradorerna Selma och Bojan


Ljuva vår

HundarnaPosted by Erika Nilsson Thu, April 19, 2018 18:56:10

Det var något så hopplöst med isen som dröjde sig kvar så länge att jag nog aldrig har uppskattat vårens ankomst så mycket som i år. Ljuset och värmen. Tvätten som kan torka ute. Koppen kaffe i det fria. Den första springturen i motionsspåret. Hundträningen. Labradorer på tork på altanen.

Platsliggningen på promenaden. (Då och då.)

Den som tyvärr inte mår så bra av värmen – och nu pratar vi vårvärme och inte sommarvärme - är pudlingen som rosslar mycket mer på promenaderna än vad han gjorde i kylan i vintras. Jag ska försöka ta mig till apoteket och köpa bisolvon. Veterinären tipsade om att man kan ge det i hög dos, enligt hennes ordination, 3-5 dagar och se om rosslet minskar. Vi har inte behövt prova det i vinter, men nu är det nog dags.

Vippson fyller ju 12 år i sommar och även om han är en fräsch nästan-12-åring så har han tappat en del kraft. Till exempel så tycker han att det är jobbigt att stå på trimbordet i flera timmar. Inte så att han protesterar men jag märker att han blir darrig. Så när jag klippte honom igår var det faktiskt helt perfekt att det blev en paus på ett par timmar när jag åkte med labbarna till brukshundsklubben på vår första träningskväll för året.

Bojan fick bland annat köra platsliggning med skott. Hon låg inte i gruppen utan på en plan bredvid, tillsammans med en riesenkompis. Men det pangade på rejält även där. De låg utan problem hela tiden – fem minuter - med skott och allt. Det var så osvårt alltihop att vi kommer att flytta oss ännu närmare gruppen nästa gång. Coola tjejer!  • Comments(1)//voff.pronoblem.se/#post1889

Pölarnas tid

HundarnaPosted by Erika Nilsson Mon, April 16, 2018 19:00:39

Ni må tro att Bojan är lyckligare än någonsin denna tid på året. Det är ju Pölarnas Tid. Snön och isen har smält, men inte torkat upp. Kan det bli bättre, liksom?

Selma är givetvis också förtjust, men mer måttfullt. Hon begränsar sig till ett eller två riktiga glädjefnatt i pölarna under en timmes promenad, medan Bojan kör i stort sett full gas från början till slut.

Ni vill inte veta hur tjejerna ser ut när vi kommer hem från sådana rundor, men jag kan avslöja att labrador inte är rasen nummer ett om man är pedant med sitt hem, även om man slussar in smutsgrisarna i duschen titt som tätt och dammsugaren går varm.

Herr Pudel trippar givetvis runt vattenpölarna och inte rakt igenom. Det är en intelligensfråga, enligt honom. Dock upprörs han inte allt för mycket över labradorernas tilltag. ”Sköter ni ert så sköter jag mitt!” tycker han och tittar sig lystet omkring efter hästarnas efterlämnade visitkort.  • Comments(2)//voff.pronoblem.se/#post1888

Startklass med Bojan

HundarnaPosted by Erika Nilsson Sun, April 15, 2018 15:35:29

Det var några år sedan som jag tävlade lydnad med någon hund. Senast var det med Selma när vi körde gamla lydnadsklass 3. När vi blev uppflyttade till eliten testade vi rally istället, av olika anledningar och efter det har jag mestadels bevistat rallytävlingar, förutom Bojans appellspår i höstas.

Rallytävlingarna är ju ofta lite av en folkfest med glada gamänger som struttar runt med hela buketter av shelties och alla möjliga skojiga hundraser. Också våra brukstävlingar har varit trivsamma tillställningar med tåliga typer som är ute i skog och mark i ur och skur. Igår påmindes jag om att tävlingslydnadsstämningen inte direkt påminner om någon folkfest i alla fall, även om vår trevliga domare gjorde allt vad han kunde för att skapa en avslappnad stämning.

När jag klev ur bilen tyckte jag att det bara var en massa vallhundar överallt och undrade i mitt stilla sinne varför jag hade anmält oss till detta spektakel, men sen tänkte jag att jag visste exakt vad Bojan och jag gjorde där: Vi skulle öva oss på att tävla ihop och så skulle Bojan få öva på att orka igenom ett lydnadsprogram tävlingsmässigt. (Inte för att vi ska satsa på lydnaden utan som en förövning till lydnadsdelen på brukstävlingar, även om den lydnaden är lite annorlunda.) Sen var det bara att köra liksom.

Fullkomligt, totalt otippat vann vi på 171,5 poäng, dessutom en jordskredsseger över de som kom på delad andraplats som hade 170 poäng! Jag trodde faktiskt att de hade glömt att ropa upp oss på prisutdelningen när den ena efter den andra fick sina papper med poäng. Jag var ju redan hundra procent nöjd eftersom domaren passade på att säga innan vi lämnade tävlingsplanen att vi fick tio på helheten. Då hade vi bara med det uppnått målet med råge.

Efter tävlingen lämnade jag Bojan hemma och åkte jag till min vän Anna en stund. Sedan hennes lilla dvärgschnauzer nyligen somnade in så finns det nu enbart katter i den flocken. Jag passade på att fota lite i det vackra vädret.

Idag har vi spårat med vårt ena aussiegäng och lilla Jasper hade vuxit rejält sen vi sågs sist. Fast han är fortfarande pytteliten och väldigt rar.  • Comments(0)//voff.pronoblem.se/#post1887

Flängande

HundarnaPosted by Erika Nilsson Wed, April 11, 2018 19:27:21

Det blev för mycket flängande idag för att vi skulle komma iväg på årets, för oss, första träningskväll på klubben.

Oplanerat fick jag rycka ut och köpa en ny mobil då den andra åkte i backen igår och man fick vara glad om den överlevde natten. Tur att den var gammal och sliten. Och tur att dottern hängde med och hjälpte mig, för tekniska prylar ger mig tunnelseende. Också tur att man för en summa pengar kunde få hjälp av en teknisk snubbe i affären att föra över grejer från den gamla mobilen till den nya och starta igång skiten hyfsat smidigt.

Planerat fick jag sedan susa hem till ett on-line-möte med banken. Som av en händelse ger ekonomiska manövrar mig också tunnelseende. Tur att damen på banken var så tydlig och klar att jag nästan förstod allt vi kom överens om (fastän jag egentligen bara hade velat ropa: ”Bestäm du! Det blir säkert jättebra!” och sedan raskt runda av alltihop).

Oplanerat fick jag sedan susa till bilverkstaden för att byta en lampa på bilen. Bilverkstaden ger mig inte tunnelseende, bara en tom plånbok. 500 spänn för att byta en lampa! Men det var nödvändigt att få hjälp. Dagens moderna bilar kräver handgranat eller bilverkstad om man ska lyckas byta lamporna på dem och då känns ändå verkstaden lite smidigare.

Ja, sen hade jag även en del annat att göra, så vi reducerade planerna till träning på tomten, vilket var nog så uppbyggligt. Det räckte med att Bojan hörde tjejerna samtala i stallet hundra meter bort för att hon skulle glömma vad ”hit” är, så det var kanske lagom störning för dagen, när allt kom omkring. Hon är fortfarande ojämn som tusan, men så plötsligt blixtrar hon till och gör världens snyggaste moment.

Liten vilopaus i träningspasset och sen på’t igen!

  • Comments(5)//voff.pronoblem.se/#post1886

Fys

HundarnaPosted by Erika Nilsson Tue, April 10, 2018 18:39:43

Allvarligt, talat. Visst är de rätt oemotståndliga, mina vattendjur? Behöver jag säga att de är mycket engagerade i sin simning.

Och eftersom de skulle fysas i bassäng idag så passade jag själv på att åka och springa på löpbandet på gymmet istället för att långpromenera med hundarna. Det är rätt sällan som jag tar mig tid till det och jag hoppas att motionsspåren snart ska vara isfria så att vi kan springa tillsammans ute i det fria istället.

Min målsättning i år, för egen del, är också att fortsätta att styrketräna litegrand, även när det blir varmare ute. Jag brukar vara urusel på det sommarhalvåret . Det sista man vill är att svettas inne på ett kvalmigt gym då. Men ack så välbehövligt. Så hoppas, hoppas att jag fixar det.  • Comments(4)//voff.pronoblem.se/#post1885

Hundhelg

HundarnaPosted by Erika Nilsson Sun, April 08, 2018 16:03:46

Efter att ha jobbat jättemycket jättelänge har det varit härligt att ha en riktig hundhelg.

Vi har startat upp årets spårande! Både i fredags och idag har vi varit ute med riesengänget och kört spår med Bojan och riesengängets två yngsta och sedan uppletande med övriga. Olika sorters lydnad i all ära men skogsaktiviteterna är ändå mina favoriter. Och man märker hur hundarna gillar att få ta i och samtidigt använda sina nosar. Bojans inledande spårande gick mycket, mycket bra. Och hennes entusiasm och energi är på topp, så det känns riktigt roligt. Nu kommer fokus att ligga på att träna upp spårkonditionen (men också på att smyga in spårupptag). Hennes spår i fredags var drygt 500 meter och dagens 600 så nu ska vi successivt komma upp i runt 1000 (fast inte långa spår varje gång, förstås).

Igår var Selma och jag och tävlade rallylydnad. Det var dubbeltävling och tillika gyttjebad. Eftersom jag dessutom var vansinnigt trött så var förutsättningarna inte de bästa. Tyvärr gick jag bort mig i första banan (som många andra också gjorde) och det blev disc. Bana nummer två gick betydligt bättre och matte gick som hon skulle, men vi gjorde en del missar och fick inget godkänt resultat. Jag var mycket nöjd ändå och konstaterade efteråt att jag lärde mig massor, så nu är det bara att träna på (och det kommer förstås att bli lättare att få till bra träning nu när det går att träna utomhus också) och försöka tävla någorlunda flitigt. Det känns inte alls omöjligt eller jättelångt bort att få godkända resultat i mästarklassen. Några saker jag tänkte på:

*Skyltarna står ofta på närmare avstånd från varandra än vad jag brukar ställa upp. Dags att träna mer på kortast tillåtna avstånd mellan skyltarna.

*Selma har blivit mycket duktigare på högersidan sedan avancerad klass, men behöver få bättre uthållighet på högersidan (alltså att hon klarar att göra fler moment i rad på högersidan utan att tro att det nog är dags att byta till vänstersidan).

*Jag behöver tänka igenom uppvärmningen av Selma bättre och hålla mig till den (även om det blir i gyttja). Hennes entusiasm är på topp, men koncentrationen behöver höjas innan start.

*Antal moment i mästarklass känns helt överkomliga. Orken finns där, men detaljerna behöver bli bättre. Några moment är lite osäkra och där får vi lägga in en stöt (exempelvis konskick).

*Min handling behöver bli bättre och tydligare i tävlingssituationen, inte minst högerhandlingen blir luddigare än vanligt, av någon anledning.  • Comments(7)//voff.pronoblem.se/#post1884

Äntligen!

HundarnaPosted by Erika Nilsson Tue, April 03, 2018 18:46:26

Fördelen med att det har varit så kalla nätter är att marken är frusen på morgnarna, så jag har kommit in med rena hundar efter första promenaden.

Men det har ju också gjort att det har töat förfärligt långsamt, även om processen har speedats upp de senaste dagarna. Idag hittade jag en torr, snö- och isfri vägbit nedanför mitt hus som jag och Bojan använde till lydnadsträning. Förutom att underlaget var ypperligt så hade vi publik! Även om hästarna är orädda så är de nyfikna och utgjorde således en alldeles utmärkt störning när vi tränade. Det gick fint för Bojan. Framför allt fritt följ stod på programmet, så klart, eftersom det fortfarande inte är något paradnummer men i alla fall mycket bättre än vad det har varit. Men vi körde också apportering, inkallning och sättande. Ni ser hur nära hästarna hon fick springa, men det var inga problem.

På min tomt hittade jag sedan den här lilla remsan där Selma fick träna rally. (Jag ville inte sätta upp några skyltar nere på vägen ifall det skulle komma bilar.)Som jag har längtat efter att kunna gå ut på tomten och träna! Visserligen var det bara en pytteliten yta som inte var knögglig av is och snö, men vi fick till jättebra träning ändå. Och imorgon är det utlovat regn. Efter det ska väl tomten vara avspolad och fin hoppas jag.  • Comments(2)//voff.pronoblem.se/#post1883

Pudeln är hemma igen

HundarnaPosted by Erika Nilsson Thu, March 29, 2018 08:46:43

Det blev minsann två nätters övernattning hos dottern för Herr Pudel. Han hade det som en prins. Älskade varje minut.

Det var tomt utan honom här hemma. Inte för att han nu på gamla dagar tar jättestor plats i flocken, men han hör ju liksom till, vår älskade pudelgubbe. Labradorerna var lyckliga över att återse Vippson. De cirkulerade glatt en bra stund kring honom med var sin plyschand i munnen när han kom hem. Han var måttligt imponerad. Begrep inte vad det var att göra sånt väsen av!

Medan han var på vift passade vi på att göra lite opudliga grejer.

Plockade fram våra dummies och hittade några nästan snöfria plättar härute.

Åkte och simmade i bassäng. Det blir tyvärr lite sporadiskt med simmandet, men bättre lite sim än inget alls.

Testade av sjukilometern (vilken kanske är i tuffaste laget för Vippes luftrör) i motionsspåren. Ja, gåendes. Det var jätteisigt, så det är ingen idé att prova förrän om några veckor igen, skulle jag tro.

Tränade lite rally med ena aussiegänget i inomhushall. Det hade varit kul om Selma och jag hade haft bättre träningsmöjligheter inför första tävlingen i början av april, men vi tar det som en träningstävling med tanke på allt. Och Selma kämpar på!  • Comments(2)//voff.pronoblem.se/#post1882
Next »