Voff

Voff

Labradorerna Selma och Bojan


Midsommar

HundarnaPosted by Erika Nilsson Mon, June 24, 2019 10:32:21

Vi fick besök under midsommarhelgen till allas förtjusning. Att de stora hundarna skulle sköta sig galant visste jag ju, men även lilla Majken imponerade stort på oss alla. Hon hade trots allt bara bott här ett par dagar då, men hade inga problem att ömsom koppla av och ömsom umgås med alla härliga människor.

Och Selma och Bojan, som verkligen hade fått stå tillbaka några dagar, fick gå många sköna promenader. Det kändes gott i mattehjärtat.

För det är ju så att eftersom jag bor själv numera, så är jag beroende av valppassning om jag ska komma ut på långpromenad med de stora. Majken fixar nämligen inte att vara ensam ens kortare stunder ännu. Däremot är hon helcool med att lämnas med de stora hundarna om jag går ut och slänger sopor och sådant.

Och valppassning har jag fått hjälp med, men det blir förstås ändå inte att vi hinner göra grejer som vanligt och därför blir det lite långsamt för de stora. Så att klara en stund på egen hand blir det viktigaste projektet för Majken framöver så att Selma och Bojan får sitt.

Jag trodde kanske att hon skulle somna gott bakom kompostgaller efter dagens lilla utflykt på tu man hand med mig upp till Måsnaren, men icke. Därför fick det räcka med en vaken stund i köket med kompostgaller mellan oss, innan hon började stöka runt för mycket.

Att få premiärdoppa tassarna var desto roligare. Och roliga pinnar fanns det också. Majken gav utflykten fyra av fyra tassar, helt klart!  • Comments(2)//voff.pronoblem.se/#post2025

Vi leker tillsammans

HundarnaPosted by Erika Nilsson Thu, June 20, 2019 13:19:16

Första uppgiften på onlinevalpkursen, som jag just börjat på på Klickerförlaget, är att studera sin valp utifrån sex olika områden (nyfikenhet och mod, följsamhet och kontakt etc.) och sedan välja ut de fem viktigaste upptäckterna och analysera dessa. Det är ju alldeles för tidigt att göra efter att bara ha haft henne här några dagar, men en ganska säker gissning som jag vågar mig på är att Majken är en liten dam med skinn på nosen. Och nu när hon har kommit igång allt mer här hemma så har jag börjat med några pyttesmå övningar med henne som jag tror blir en bra uppstart för vårt framtida samarbete.

En av dem är att träna på att leka tillsammans, något som man har nytta av oavsett om leken enbart ska användas till vardagsskojigheter eller som belöning när man tränar hunden. Vi har börjat med en för mig välbekant övning som bland annat finns beskriven i "Apportering till vardag och fest": "Börja med två likadana kampleksaker som hunden gillar lagom mycket. Lek igång hunden med den ena. Släpp sedan leksaken och börja glatt och engagerat att leka med den andra. Uppmuntra hunden att leka med dig istället för med den gamla leksaken. När hunden börjar leka med dig med den nya leksaken leker ni intensivt en stund, innan du släpper den nya leksaken och börjar leka med den första. Uppmuntra återigen hunden att byta leksak och börja leka med dig istället."(Man ska inte säga loss eller dylikt utan hunden ska själv komma på att den vill släppa och leka med leksaken som jag intresserar mig för.)

Kul, tycker Majken! Av förklarliga skäl kan jag inte fota oss och samtidigt leka. De här två kampduttarna utan pip i från Jami hundsport tycker jag är är perfekta för ändamålet.

  • Comments(3)//voff.pronoblem.se/#post2024

Vi tar det lugnt

HundarnaPosted by Erika Nilsson Tue, June 18, 2019 16:23:33

Att ta det lugnt är inte min starka sida, men det är vad vi gör nu. Det är ganska varmt och valpen är rätt så trött, förmodligen både av värmen och omställningen att flytta hemifrån. Men när hon är vaken är hon go' och glad!

Idag har Majken fått gå på upptäcktsfärd på den del av min tomt som inte är inhägnad, en gång bara hon och jag och en gång med de stora tjejerna.

Det var kul, tyckte Majken.

Hon håller sig mest till Bojan, som är lugn men lite avvaktande. Selma är fortfarande i den morrande fasen. Hon är helt balanserad, men hon visar valpen att hon inte är imponerad. Hon gjorde precis likadant med Bojan när Bojan var liten. Två veckor tog det då och sen var det bra med det och de blev finfina kompisar.

Det finns ju valpköpare som gör ambitiösa planeringar för vad valpen ska ha hunnit uppleva och lära sig varje vecka. Här finns inga sådana planer, men jag kom på att bara genom att röra sig på min tomt har Majken upplevt ett antal underlag: gräs, mossa, grus, sten, trä och plast (en gammal barnpool som hon klev runt på idag), förutom mer skogsaktiga grejer som rötter, blåbärsris och jord. Och så är det ju lite kuperat också, vilket är bra för små valpmuskler.

Vi hade åskådare som Majken inte lade märke till. Nyfikna djur, hästarna.

Det här är en ny liten sitthörna som min dotter har hjälpt till att ordna på den inhägnade delen.

  • Comments(4)//voff.pronoblem.se/#post2023

Cool men kavat

HundarnaPosted by Erika Nilsson Sun, June 16, 2019 18:46:15

Nu har vi hämtat Majken. Väl medveten om att valpar när de blivit varma i kläderna sällan visar sig vara precis som de är första dagen, så är intrycket ändå cool, men kavat. Allt har varit helt osvårt så här inledningsvis. Inga problem med bilfärd hem, vilken inkluderade slamrig bilfärja. Inga problem med de andra hundarna. Tillitsfull mot oss människor. Kissat, bajsat, sovit. Det enda som har orsakat henne en viss frustration är att hon inte klarar att hoppa upp i soffan!

Majken med syrran som blir kvar hos uppfödaren:

Skön känsla att vara tre igen, tycker Bojan som har varit mycket varsam och snäll mot valpen.

Rekorderlig valp som lyssnar när man mullrar lite lätt, tycker Selma.  • Comments(4)//voff.pronoblem.se/#post2022

Vi förbereder oss

HundarnaPosted by Erika Nilsson Tue, June 11, 2019 18:13:44

Här förbereds det för fullt inför Majkens ankomst på söndag. Idag, till exempel, anlände två säckar med Majken-mat. "Jaså det är mat till er två matvrak!" sa Postnordkillen som strategiskt lämnade av paketet utanför vår grind medan labbarna hoppade jämfota upp och ner på andra sidan i pur glädje över ett så trevligt besök. "Nej, det här är mat till valpen som vi snart ska hämta," förklarade jag. "Varför ha två labradorer när man kan ha tre?" Postnordkillen spärrade upp ögonen och log ett osäkert leende. Han har förmodligen aldrig träffat en crazy doglady förut.

Man kan säga att jag kör rakt in i kaklet tills Majken kommer, men sedan ska jag faktiskt ha två veckors semester! Häromdagen talade en stressexpert på radio om hur viktigt det är att varva ner veckan innan man har semester. (Det finns ju experter på allt.) Hon borde i så fall kunna använda mig som skräckexempel. Livet som frilansmusiker, liksom.

Men när jag gör saker med hundarna kopplar jag alltid av. Idag tog vi en långis uppe vid grusvägssystemet. Det var länge sedan vi var där sist och det var tämligen vildvuxet. Här och var smög jag ut en dummy och skickade sedan hundarna på linjetag på grusvägen. Bojan älskar linjetag. Det gör inte Selma, som däremot älskar markeringar. Så jag slängde ut några markeringar också, med minidummy i högt gräs. Mer avancerat än så blev inte det hela, men vi tyckte alla tre att det var lyckat.  • Comments(4)//voff.pronoblem.se/#post2021

För varmt för oss

HundarnaPosted by Erika Nilsson Sat, June 08, 2019 20:26:30

Idag skulle Selma och jag ha tävlat rally i Köping. Det var en chansning när jag anmälde henne. Juni kan vara svalt och Selmavänligt. Men också tropiskt, som idag, tyvärr. När jag såg vart hän väderläget barkade så var det bara att stryka oss, för om Selma har varit värmekänslig i hela sitt liv så har det inte blivit bättre nu när hon är lite till åren kommen.

Vi har faktiskt provtränat i veckan och preppat med nedblötning och kylväst, men så fort hon kom ut på plan i solen så slocknade hon helt.

I hundvärlden finns det människor som hävdar att om bara hunden är tillräckligt väl fysad och om man tränar när det är varmt så kommer den att vänja sig. Och visst skulle Selma kunna vara bättre fysad, men faktiskt också sämre. Och det är inte så att vi helt lägger ner när det är varmt, förutom under den extrema värmeböljan förra året. Jag tror helt enkelt att värmekänslighet är synnerligen individuellt, precis som med människor.

Men med nedblötning fixade vi morgonrundan och framåt kvällen så svalnade det av. Halleluja! Vi gick ut på tomten och körde enkel grundträning, vilket i ärlighetens namn kanske är det som kommer att bli huvudsysselsättningen en tid framöver när valpen kommer (plus lite skogsträning skulle jag gissa).

Vi har ovanligt mycket mygg i år, så innan vi gick ut för att träna så kom myggstiftet fram. Till mycket liten nytta, skulle jag nog säga. De hugger urskiljningslöst, de små liven!  • Comments(8)//voff.pronoblem.se/#post2020

Nu vet vi

HundarnaPosted by Erika Nilsson Fri, June 07, 2019 09:35:41

Nu har vi bestämt vem av valparna som ska flytta hem till mig nästa helg (om nio dagar) och jag känner mig nöjd med vad vi kom fram till.

Vi gjorde ett litet valptest på valparna, med den reservationen att ett sådant givetvis bara ger en fingervisning vad de kan tänkas vara för små krabater. Och uppfödaren hade redan en mycket god uppfattning om valparnas personlighet. Men det var spännande ändå.

Det är stabil valpkull och inte minst tikarna är väldigt jämna. Men jag blev extra nyfiken på "fröken rosa" redan förra veckan och när jag fick se hennes valptest så fällde jag en liten tår. Jag vet. Jag är patetisk. Men hon var så himla mysig och allt kändes så rätt. Sen gör det ju inget att hon verkar vara en naturbegåvning när det gäller att apportera också.

Det är nio valpar i kullen, fem hanar och fyra tikar. Alla är störtsköna lirare, men vi valpköpare är ju olika och kommer att göra olika grejer med hundarna. För min del skulle fyra av hundarna vara klockrena. Men allra mest fröken rosa, Majken alltså.

  • Comments(8)//voff.pronoblem.se/#post2019

Ingen ordning

HundarnaPosted by Erika Nilsson Tue, June 04, 2019 17:13:45

Allvarligt talat är det ingen ordning på dagens gäss. Alls.

Där stod jag i godan ro och kastade bollar med bollkastaren till labradorerna. Till rovdjuren, nota bene. Gässen kom simmande. Inte tusan vek de av ens en millimeter från den inslagna kursen, trots att det haglade bollar och labradorer omkring dem.

För ett par år sedan hade Selma gladeligen satsat på gässen istället för bollen, om hon hade fått möjlighet. Vi hade helt sonika fått byta apporteringsplats. Nuförtiden tycker hon att det är för tröttsamt när matte blir riktigt grinig, så hon håller sig till bollarna. Det ska de korkade gässen vara tacksamma för!

Bojan, å sin sida, är alldeles för uppslukad av sitt simmande och apporterande för att försöka sig på några (levande) fåglar, så henne har jag överhuvud taget inte behövt träna att låta bli dem.

Och tror ni inte att gässen inte bara simmade i parad förbi bollarna. De vek sedan av 90 grader rakt emot oss. Bara för att. Jag får förmodligen vara nöjd med att de inte snodde tennisbollarna också.  • Comments(4)//voff.pronoblem.se/#post2018
Next »