Voff

Voff

Labradorerna Selma, Bojan och Majken


Miljöträning i Järna

HundarnaPosted by Erika Nilsson Thu, August 22, 2019 17:13:23

När jag ändå var tvungen att susa till min fantastiska bilmek i Järna för att byta lampor på bilen så passade jag på att ta med Majken på lite stadsmiljöträning. Eller stad och stad. Järna är ett litet samhälle strax söder om Södertälje vars centrum är... ska vi säga... minimalt. Men det räcker gott för en valp som håller på att utvecklas till en lantis. (Och vems fel är det om inte mattens. Men det är aldrig för sent att bättra sig väl!?)

För säkerhets skull rotade jag fram Herr Pudels gamla hurttasele då jag misstänkte att det kunde bli en del hoppande och drag i kopplet. Vi går ju inte jättemycket i koppel. Heller.

Sen tänkte jag att det nog var bäst att vara tungt beväpnad också. Det fick bli tubost.

Vi parkerade bilen vid Överjärna kyrka. Jättespännande, tyckte Majken och viftade vilt på svansen. Alla flanörer i den lilla parken bredvid kyrkan var också jättespännande. Så många att hälsa på, så lite tid! "Här ska inte hälsas på någon!" förklarade jag och halade fram mitt trumfkort: osten.

Sedan tog vi oss med ostens hjälp fram i sakta mak till det lilla centrumet och satte oss en stund på en bänk. "Nu ska vi passivitetsträna, Majken," upplyste jag henne om. "Det är nyttigt, förstår du." Jättetråkigt, tyckte Majken.

Jag noterade att den lilla dvärgpudeln som skällde ut henne tyckte hon var helt ointressant, men sen kom det några underbara byggkillar. Ja, det tyckte Majken alltså och studsade upp och ner. "Jag får skämmas, Majken!" suckade jag. "Nu går vi till bilen igen och vilar nerverna. Mina alltså. Dina verkar vara på topp!"

Men först gjorde vi en liten avstickare till en lekplats som Majken tyckte var härlig. Väldigt bra känsla. Och så mycket att tugga på! "Du Majken, nu åker vi hem och tuggar istället," sa jag och så rundade vi av för denna gång.

Ska vi säga att det finns förbättringspotential för oss i stadsmiljö.

  • Comments(0)//voff.pronoblem.se/#post2050

Ljumma dagar

HundarnaPosted by Erika Nilsson Wed, August 21, 2019 18:16:46

Vilka fina, ljumma augustidagar vi har!

Hundarna fick bada innan spårträningen med aussiekompisarna igår. Som de njöt! Vi kallade det plask och lek. Ingen ordning alls. Annat var det när jag bara hade Selma och Bojan. Elegant apporterade de parallellt med varandra och avlämnade förstås fint i mattes hand. Nu är det andra bullar. Hon stavas M-A-J-K-E-N. Vi får hoppas att hundarna fattar att detta inte är apporteringsträning.

Då kan man ju till och med få ha dragkamp. Flockens Gollum brukar gå segrande ur striden.

S:ta Selma... Apporterar alltid med perfekt grepp!

Bojan, vattendjuret. Inget slår att få bada, om man frågar henne.  • Comments(0)//voff.pronoblem.se/#post2049

Majken fyra månader

HundarnaPosted by Erika Nilsson Mon, August 19, 2019 17:33:57

Vår lilla Majken fyller fyra månader idag. Kanske är hon inte Sveriges tjusigaste valp i nuläget, med öron och ben som sticker iväg åt alla håll och kanter, men enligt min objektiva bedömning måste hon däremot vara en av Sveriges roligaste valpar. Full av upptåg som hon är ger hon mig många glada skratt varje dag!

Dagen firades bland annat med lite miljöträning på sonens ridterapi. Det var länge sedan vi var där eftersom det både har varit sommaruppehåll och inställt pga åska.

Men Majken var genast varm i kläderna och tyckte att allt var spännande och kul. Vi tittade på diverse djur och provade olika underlag. Majken fick också hälsa på hästen som sonen red på. Trevlig kille, tyckte Majken.

Men intresset för hönorna var tack och lov faktiskt måttligt trots att Majken ju har fått prova på att kånka runt på (dö'a) fåglar hos uppfödaren och vid det tillfället blev ganska vild och galen.  • Comments(4)//voff.pronoblem.se/#post2048

Full fart

HundarnaPosted by Erika Nilsson Sun, August 18, 2019 13:03:34

Helgen inleddes med skogsträningsdejt med ena aussiegänget. Någon hund tränade uppletande...

...och några spårade. Bojans spår var strax över 1000 meter och lite småknepigt. Ömsom spårade hon elitmässigt och ömsom hade hon problem, men fram kom vi. Förmodligen hade vi inte kommit fram om det varit tävling, men detta var ju snitslat här och var och dessutom traskade träningskompisen med i bakgrunden. Det blev väldigt bra träning!

Majken fick liggtid på sitt spår för första gången (en timme) och en godisburk efter 30 meter som inte var slutet och sedan en 30 meter senare som var slutet. Hon har hittills enbart spårat utan liggtid och en enda sträcka, men tyckte att det var kul och löste uppgiften med lite möda.

Det blev tajt mellan träningen och min repetition som stod näst på tur, så jag stängde in Majken tillsammans med Selma i köket i all hast innan jag gick ut i arbetsrummet och började jobba med min gitarrist. Jag hade missat att dottern lämnat både en silvertejpsrulle och en bakplåtspappersrulle framme. Och själv hade jag glömt att plocka undan hushållspappershållaren med vidhängande rulle. "Party!" tyckte Majken och passade på att lattja rejält med ex antal meter bakplåtspapper och hushållspapper samt den gnagvänliga silvertejpen medan jag repade.

Tanken är ju att Majken inte jämt ska behöva ha Selma som "dadda" när jag är borta (och att Selma ska slippa ligga bland en massa söndertrasat bakplåtspapper), men jag har fortfarande inte riktigt tagit tag i den träningen av någon outgrundlig anledning... Tills dess promenerar vi rätt mycket alla tre och det får förstås bli på Majkens villkor.

Vi har just hittat ännu en lagom "långrunda" på runt halvtimmen där jag går i långsamt tempo och hundarna rör sig fritt på mjukt underlag. Tummen upp för det!

Majkens ben har dragit iväg rejält och hon börjar se lite hopplöst gänglig ut.

De stora hundarna lär Majken allt om gräsätning. Det ingår ju trots allt i allmänbildningen.

  • Comments(2)//voff.pronoblem.se/#post2047

Fredag

HundarnaPosted by Erika Nilsson Fri, August 16, 2019 19:51:52

När sotaren kom tidigt i morse så stängde jag in de stora hundarna, men lät Majken springa fram och hälsa. Hon tyckte absolut inte att en svartklädd, främmande herre som kånkade på diverse konstiga redskap var något att bekymra sig över. Och redskapen var ju dessutom så härliga att tugga på!

Efter att sotaren var klar så åkte vi till de folktomma motionsspåren. Först fick de stora hundarna gymma, ivrigt påhejade av Majken, och sedan gick vi en liten promenad med diverse stopp för balansträning på stenar och liknande. Ja, inte för Majkens del, men för de andra.

Alla har fått var sitt kortare träningspass på tomten också.

Ett tips som jag har fått av lydnadsfröken är att sätta ett kommando på Majkens egenuppfunna trix att hoppa rakt upp i luften. Det kan nämligen vara något att använda när Majken blir större och man vill ha ett trix som höjer hennes aktivitetsnivå. (Nota bene min frisyr som är mycket snarlik Animals i mupparna!)

De stora fick också en egen liten prommis och Majken för sin del fick öva på att gå i koppel 10 minuter kanske. Sen har vi inte gjort så jättemycket mer, men vi tycker att det blev en mysig hundfredag. Augusti is da tjitt. Lagom varmt och med en liten föraning om höst.  • Comments(0)//voff.pronoblem.se/#post2046

Vikt

HundarnaPosted by Erika Nilsson Wed, August 14, 2019 12:27:11

Det slog mig idag att det nog är få hundägare som får så många kommentarer om sina hundars vikt som labradorägare. För det mesta får jag höra positiva omdömen om mina hundras midjemått, inte minst av veterinärer. Men ibland är det inte lika positiva ordalag. "Hur mycket väger hon egentligen?" frågade en träningskompis och tittade kritiskt på Majken. (Och borde jag inte tejpa hennes öron?)

Sanningen är den att jag vet för tillfället inte vad någon av mina hundar väger. Jag använder mig av det berömda ögonmåttet, väl medveten om att man kan tappa skärpan i blicken när man ser dem varje dag. Jag vill se en tydlig midja och kunna känna revbenen när jag drar med handen på sidorna av hunden.

Min bedömning utifrån de kriterierna är att Majken är i lagom hull medan Selma och Bojan för tillfället är aningen för tjocka eftersom de får för lite motion.

Men det blir ju bättre och bättre med motionerandet allt eftersom Majken växer. Exempelvis kan vi nu gå lite i hemmaskogen som tidigare har varit för jobbig med en inledande jättebrant backe. Men vi pratar då om en dryg halvtimme på vilken vi tar oss ungefär en kilometer. Ändå är det förstås mycket bättre där än att gå på plant underlag. Mossa, blåbärsris, berghällar... Väldigt bra för att bygga muskler och öva kroppskontroll, både för stora och små.

Tejpa öron? Det är väl såhär de ska se ut???

Och lite bad blir det fortfarande då och då. Sen passar vi på att smita ut ibland när vi har besök eller om besöket smiter ut med de stora ett tag. Allt har sin tid , men det ska bli skönt när jag och de stora kommer upp i kondition igen!  • Comments(4)//voff.pronoblem.se/#post2045

Lektion nr. 2

HundarnaPosted by Erika Nilsson Mon, August 12, 2019 18:33:31

Allt som oftast skakar Selma och jag på våra huvuden. Hur tramsig kan en moster bli? Labradormoster alltså. Vi tycker att Bojan och Majken är ungefär på samma nivå. Jättebarnsliga alltså. Inte alls sådär mogna och insiktsfulla som Selma och jag!

Till de bruna damernas försvar får jag säga att de även befann sig på samma nivå på dagens lektion hos Anna Larsson: nästan vuxennivå!

Majken älskar alla uppdrag och ger alltid järnet. Det enda hon inte uppskattar med lektionerna hos Anna är att pudelkompisen Proppen och hon ska dela på sin timme. Hon tycker att hon kan göra allt själv och så kan han titta på. Mycket nyttigt! (Av- och påknappen ni vet...)

Vi jobbade vidare med pallen, nu inte enbart att träna bakdelsrörelser utan också att ansluta på pallen när jag stod bredvid den. Vi jobbade tasstarget, nu inte enbart att trampa och stå still utan också att kunna springa till den på några meters håll. Och vi jobbade följsamhetsövningar (förberedelse för fritt följ).

Bojan fick köra igenom alla moment till lägre klass (bruks) för att få en avstämning hur vi ligger till. Hon kändes pigg och fin idag. Väldigt roligt då lydnad inte är hennes paradgren. Bäst är i nuläget inkallningen (självbelönande) och sämst framförgående och krypet. Bara att kämpa på! Kort och kul är träningsmantrat för henne.  • Comments(2)//voff.pronoblem.se/#post2044

Selmas tur

HundarnaPosted by Erika Nilsson Mon, August 05, 2019 19:10:03

Vi försöker ofta träna varsitt pass på tomten efter morgonrundan så att alla har fått i alla fall lite hjärngymnastik. Såhär var dagens upplägg för Selma (förutom några småövningar), utfört på högersidan:

Tema tempoväxlingar på högersidan således.

Och idag kände jag att det måste få bli Selmas dag i första hand. Hon har fått stå tillbaka så mycket sen valpen kom.

Förra veckan tränade Majken på att lämnas några kortare stunder med Bojan med ett kompostgaller fiffigt fastgjort mellan dem -glöm inte att Majken är en utbrytardrottning!- så att de inte skulle kunna börja brottas när de var på tu man hand. Det gick jättebra.

Äntligen dags att ta ut Selma på en egen promenad! Vi lämnade en aktiverad, rastad, mätt och förhoppningsvis trött valp samt en lugn Bojan på varsin sida gallret.

Selma var på topphumör. Så himla nöjd!

Inga ljud hördes från huset när vi gick och inga när vi kom tillbaka. Men inte hade Majken sovit inte! Hon hade dragit ner grejer från köksbordet och haft the time of her life. Vilken massa kul saker att bita på! Adjö, "Apportering till vardag och fest". Adjö träningsdagboken. Halvt adjö till min kalender (som bara är tuggad i kanterna).

Jag hade glömt bort hur det är att ha valpar som tuggar sönder prylar då jag får gå så långt tillbaka som till de gula labbarna för att hitta någon av mina som har gjort det. Inte ens Herr Pudel tuggade sönder saker!

Nåja, nu har jag lärt mig... Inga fler saker framme när Majken lämnas. Idag var jag dock mest glad att hon inte hade lyckats dra ner den bärbara datorn och massakrera.  • Comments(8)//voff.pronoblem.se/#post2043
Next »