Voff

Voff

Labradorerna Selma och Bojan


Spår x 2

HundarnaPosted by Erika Nilsson Fri, December 14, 2018 16:55:32

Det är sällan så att tiden för spårträning bara uppenbarar sig av sig själv, så denna vecka har jag tagit mig tid och icke mindre än två gånger, vilket är mycket för att vara oss. Och roligt nog har vi haft sällskap båda gångerna, i måndags av riesengänget och idag av ena aussiegänget.

För att spara tid har Selma fått köra uppletande (med den äran) och Bojan spåra och den här veckan har träningen tamejtusan varit perfekt upplagd tack vare mina duktiga träningskamrater. Bojan har spårat som … ja, som Selma när hon har varit som bäst! S:ta Selma, som jag kallar henne i spårsammanhang, hehe.

Det viktiga har varit att få Bojan att jobba koncentrerat från start. Med hjälp av någon liten godisdepå, en tidigt lagd spårpinne med några foderkulor under och någon tidig vinkel i spåret så har hon kommit i precis rätt mental nivå. Spåret i måndags var över lag mycket svårt, men Bojan tog det som en utmaning och slet så svetten lackade. Dagens spår var något lättare, men innehöll ändå inga ”autostrador” där hon kunde börja slarva. Detta blev ett perfekt upplägg.

Selma fick också umgås en stund med ”lille” Jasper som nu är unghund, skitglad och synnerligen intensiv med andra hundar. Ja, på ett snällt sätt, men han har svårt att vara lite lagom. Så han behövde en stunds terapi med en lugn äldre hund som sätter gränser. S:ta Selma klarade detta med bravur.  • Comments(3)//voff.pronoblem.se/#post1964

Fokus, fokus...

HundarnaPosted by Erika Nilsson Wed, December 12, 2018 15:40:29

Min gissning är att den precisionsträning som krävs för att en hund ska bli duktig på lydnad sällan passar den typ av labradorer som jag har särskilt väl. Det är helt enkelt andra förmågor som prioriteras i aveln.

För att vara labrador av utställningstyp tror jag att Selma är ovanligt duktig på att koncentrera sig när vi tränar detaljer av olika slag. Hon kämpar som tusan för att göra rätt. Sen kanske det tar tid för henne att förstå hur jag vill ha det, men hon anstränger sig verkligen. Bojan inbillar jag mig är mer som normallabben: hafsar till det, ofta fort och fel och är lika glad för det!

Hade prio nummer ett varit att ha en hund som kommer långt i lydnaden så hade jag naturligtvis valt en annan ras. Men så är inte fallet, som ni nog har anat vid det här laget. Däremot vill jag gärna kunna lära dem lite lydnad, i Bojans fall brukslydnad i första hand och där har vi ett stort problem: krypet. För där måste verkligen hunden kunna ta det lugnt och fokusera för att göra rätt. Som vi har slitit med det och vilket klent resultat det har gett! Men skam den som ger sig. Jag ger det en vinter till. Det vore jättesynd om vi inte fick till det alls, för när det gäller spårandet och mycket annat i brukset så ser jag inga speciella hinder för hennes del.  • Comments(4)//voff.pronoblem.se/#post1963

Svisch!

HundarnaPosted by Erika Nilsson Sun, December 09, 2018 17:12:32

Svisch! så var helgen nästan till ända. Vi inledde den tidigt i fredags morse med lydnadsträning i Nykvarnshallen. (Selma och jag har kommit överens om att även hon får köra lydnad ett tag eftersom vi inte riktigt har återfått den rätta gnistan när det gäller rallyn.) Sedan fick hundarna pusta ut medan matte åkte och kikade på när systerdottern gick högvakt på Drottningholms slott. Det var en mulen och ruggig dag, men vacker ändå. (Tyvärr startade inte julmarknaden där förrän igår lördag, men då jobbade jag.)

Idag söndag åkte jag och dottern till Hundmässan i Älvsjö. Timmarna går fort där! Men vi hann titta på freestyletävlingar och lydnadstävlande, vandra runt bland utställarna, käka lunch, titta på rasklubbstorget och gå en vända för att se om vi kunde hitta något bra att handla.

Men som vanligt när man kommer hem så är de egna hundarna allra bäst ändå. Jag träffade dock två objekt på mässan som jag lätt skulle kunna ha kidnappat om det inte vore för att det kunde ha blivit väldigt dålig stämning då: den fullkomligt förtjusande sheltien Winston som rest ända från Gotland för att sopa mattan med komkurrenterna (jösses vilken ljuvlig varelse!) samt den likaledes underbara flat coated retrievern Nässla som också var där för att tävla (och jag påmindes om att jag nog behöver en flatte på sikt!).

Sen fanns det ett antal andra väldigt intressanta hundar också. Jag grät till exempel en liten skvätt bland storpudlarna (av saknad efter Vippson och för att de är så speciella), tittade lystet på de urläckra whippetarna (som jag länge har haft ett gott öga till) och fylldes av svår upphetsning över att äntligen få se en Basset Artésien Normand på riktigt!  • Comments(8)//voff.pronoblem.se/#post1962

Favoriten

HundarnaPosted by Erika Nilsson Wed, December 05, 2018 17:11:49

Labradorerna brukar normalt sett alltid vara pigga på att träna, vad det än vara månde, men det finns definitivt gradskillnader i entusiasmen. Och den stora favoriten är skogsträningen, särskilt i goda vänners lag, som idag när vi träffade vårt kära schnauzergäng.

Bojan var så till sig att när hon äntligen fick gå sitt 800-meters-spår så kastade hon sig ut i spåret, drog som en oxe och gick raskt över två spårpinnar. Efter en stund började hon undra varför det inte fanns några spårpinnar (som man får så god tubost för när man hittar) och självbelönade sig med att äta rådjursbajs. Då sa matten bistert till Bojan att lägga sig ner en stund och lugna ner sig. Och se! Sedan spårade min bruna labradordam som värsta proffset, plockade pinne efter pinne och blev inte trött alls, trots att hon aldrig har fått ett riktigt så långt spår förut. Nästa gång ska jag trixa till starten rejält med vinklar och pinnar så att hon fokuserar på rätt grejer från början.

Riesenmatten, som var hostig och dan, gjorde ett kort med riktigt svårt spår till Prinsen. En smart lösning när en vill trötta ut sin hund men inte orkar älga runt i terrängen!

Selma och schnauzerdamerna körde istället uppletande i flygande fläng. Min svarta labradordam var på topp, men vi sejfade som vanligt med stora, men mycket väl gömda, föremål. Jag litar inte på att hon inte råkar svälja miniföremål om hon blir tillräckligt upphetsad. Det var ju på grund av detta som vi abrupt fick avsluta hennes brukstävlande för ett par år sedan, eftersom det blir i omständligaste laget att åka till veterinären och kräkas varje gång man är och tävlar…  • Comments(6)//voff.pronoblem.se/#post1961

Mattens (brist på) träning

HundarnaPosted by Erika Nilsson Tue, December 04, 2018 12:51:48

Jag har ju skrivit förut om att jag har lätt att känna mig otillräcklig när det gäller hundarnas fysträning. Det finns så många som verkligen håller sina hundar i ett fantastiskt skick och ibland är det lätt att känna sig som en liten lort när det gäller detta. Men någonstans har jag landat i att så länge ens (friska) hundar rör sig lätt och ledigt på promenaderna (såvida de inte är gamla förstås) och orkar med sin vardag och den träning de utsätts för på ett tillfredställande vis så får man kanske vara nöjd där. Ja, och så att de inte går upp i vikt, förstås. Alla dessa kriterier uppfylls när det gäller labradårorna i nuläget tycker jag trots allt.

Lite värre är det med mattens fysträning.

När det gäller konditionen så tycker jag kanske att den får duga. Jag springer periodvis med hundarna en 5-6 kilometer i hyfsat backig terräng, två gånger i veckan kanske, förvisso i varierande tempo beroende på dagsformen. Eftersom jag alltid brukar klara en sådan sträcka i springande stil utan allt för stora problem så är det gott nog för mig. Däremellan, när det inte blir något springande av, så får hundpromenaderna räcka.

Men styrketräningen… Den går inte bra. Alls. Nu när mitt mycket dåligt utnyttjade träningskort på Friskis och Svettis har löpt ut -tidsbrist och dålig inspiration är huvudorsaken till att jag har tränat där så lite, plus att jag inte vill lämna hundarna ensamma för att åka och träna- så har jag tänkt till lite och bestämt mig för att försöka få till goda styrketräningsvanor här hemma istället. Enkla övningar med egen kroppsvikt, då och då. Hoppas att det ska funka. Jag har i alla fall börjat lite.

Som av en händelse trillade jag över den här skojiga boken. Titeln till trots är den både rolig, inspirerande och vettig (och innehåller övningar som passar mig). Rekommenderas, inte minst till unga människor som vill peppas att komma igång att träna för att må bra och inget annat.  • Comments(6)//voff.pronoblem.se/#post1960

Hänt sen sist

HundarnaPosted by Erika Nilsson Mon, December 03, 2018 17:06:18

Det är inte precis högtryck för hundaktiviteter såhär års i denna flock, men lite har vi faktiskt hunnit med sen sist.

I torsdags, till exempel, tog jag mig i kragen och åkte och spårade med hundarna. Det var precis innan frosten och det millimetertjocka snötäcket försvann. Och jag kunde konstatera att det går jättebra att spåra på frostnupen mark. Nosarna jobbade och inte hundarnas ögon, även där man kunde skönja mina fotsteg.

Jag läste en tråd på facebook där någon vågade sig på att fråga om man kunde spåra i snö. Samtliga som kommenterade svarade samstämmigt att självklart spårade de med sina hundar i snö! Möjligen hade det varit lite besvärligt en gång när det var minus 28 grader ute, men annars var det minsann inga problem. Vad är lite frost mot minus 28 liksom…

I fredags morse begick vi säsongspremiär i inomhushallen i Nykvarn. Nu när jag inte längre har ansvar för yngsta sonen på nätterna så klarar jag bättre än förut att stiga upp i gryningen och träna med hundarna på den billiga morgontiden, så det ska jag försöka satsa i första hand på i vinter. Det är verkligen en fantastiskt fin hall alltså.

I dag stod bassängsim på schemat. Vi har nu kört fyra veckor i rad i väntan på löp. Lyckliga labbar! Det är verkligen den ultimata fysträningsformen för dessa två vattendjur.  • Comments(4)//voff.pronoblem.se/#post1959

Erikas deal

HundarnaPosted by Erika Nilsson Wed, November 28, 2018 17:50:24

Så var det sista frostdagen på ett tag om man får tro på SMHI. Trots stelfrusna fingrar tog jag med mig kameran på långpromenaden för att förevisa hundarnas nya Hurttahalsband.

Gick sådär va? Inte några jättetydliga bilder. En liten rosa strimma skymtar här och var. Men fina blev de, kan jag lova.

Hur som helst så har jag shoppat lite till hundarna på Klipp och Klapps nätbutik https://klippoklapp.se/index.html . Jag försöker tänka efter ordentligt innan jag handlar en massa prylar, men nu behövde vi faktiskt på riktigt nya halsband och reflexkoppel. Och så behövde Selma byta ut sin slitna Hurttasele mot en likadan, fast ny. Så då slog vi till.

Besök gärna Klipp och klapps fina nätbutik! Och vet ni, som av en händelse får ni 10 procent rabatt på hela ordern om ni märker den ”Erikas deal”! Detta är sanningen, som Zlatan kanske skulle ha sagt. Man är ju värsta influensern liksom! Erbjudandet gäller till och med 2018-12-20. Så slå till, vetja!

  • Comments(2)//voff.pronoblem.se/#post1958

De' e' mycke' nu

HundarnaPosted by Erika Nilsson Tue, November 27, 2018 08:22:52

Så börjar matten så sakteliga återhämta sig efter en galen arbetshelg. Först tur och retur Karlskrona fredag till lördag -konsert och sedan hemfärd i kvällsmörkret- och sedan på´t igen, fast på hemmaplan med ett ganska digert trioprogram på söndagen.

Hundarna hade det ypperligt här hemma med dottern som bästa hundvakten. De började till och med att öva in ett trix, att gå slalom mellan benen. Förutom alla promenader och det förstklassiga soffmyset alltså.

I Karlskrona hade de ännu inte haft någon frost och man kunde fortfarande hitta en och annan ros på Björkholmen!

NATO var på besök för att vila sina nerver några dagar. Denna imponerande farkost fick åka med på ett av deras fartyg. En sådan skulle man ha när det är bilköer och man behöver ta sig fram snabbt och elegant.

Vatten, vatten, vatten överallt … Fin stad!

Här har det fallit två millimeter snö och är snorhalt, i alla fall ute hos mig. Men det är vackert och ljust och hundarna är rena efter promenaderna.

  • Comments(5)//voff.pronoblem.se/#post1957
Next »