Voff

Voff

Storpudeln Vippson, Labradorerna Selma och Bojan


Minikedjor

HundarnaPosted by Erika Nilsson Wed, August 15, 2018 20:34:30

Det är lätt att fastna i inlärning och peta med detaljer i tävlingslydnaden, inte minst efter en sådan här mager träningssommar. Och så kommer man liksom ingenstans. Men nu när det är trevligare temperaturer och hundarna är piggare så ska vi komma igång med kedjor också. Det går alltid att kedja något, liksom.

Igår på klubben körde vi minikedjor. Bojan, som preppar inför class 1, fick göra grejer som exempelvis slät inkallning 25m -> transport ->läggande under gång (belöning vid läggandet) och hopp över hinder->transport->runda konen. Och Selma, som preppar inför class 2, inkallning med ställande->transport->rutan och fjärren (fast på kort avstånd) ->transport->hoppapport (metallen). Sådant.

Jag gör alltid tävlingsmässiga ingångar på plan i sådana lägen och försöker att agera så tävlingslikt som möjligt. Igår hade vi inte någon kompis som agerade ”tävlingsledare” utan körde själva, men det tävlingsmässiga upplägget var samma.

Fast ena aussiematten var där och tränade samtidigt så vi rundade av hela tillställningen tillsammans med budföringar och något gruppmoment.

Duktiga hundar som låg uppkopplade och väntade på sin tur:

Idag petade vi med detaljer och inlärning hemma på tomten igen och så är tanken att på nästa lydnadspass köra minikedjor igen, fast då tänkte jag belöna transporterna.

Det är en hel del nytt för mig att sätta mig in i sedan tävlingslydnaden gjordes om. Exempelvis ska hunden lägga sig ner i rutan . I gamla klass 2 (som är motsvarigheten till class 1) skulle den enbart ställa sig.  • Comments(0)//voff.pronoblem.se/#post1924

Spår och uppletade

HundarnaPosted by Erika Nilsson Mon, August 13, 2018 18:42:14

Det är nästan obeskrivligt skönt att värmeböljan verkar ha gett med sig. Och det gör mig inte ett jota att exempelvis bli plaskblöt av plötsliga regnskurar, som vi blev igår i skogen tillsammans med båda aussiegängen.

Spår och uppletande stod på programmet. Äntligen! Det har verkligen inte blivit mycket av den varan i år för vår del.

Bojan fick ett roligt 500-meters-spår med spårupptag. Spårupptaget gjorde hon näst intill perfekt och sedan tuffade hon på. Hon fick kämpa rätt rejält på några ställen där det klivit runt människor, men hon löste det hela och kom fint i mål. Det kunde inte bli bättre träning ur min synvinkel. Selma spårkanonen fick också ett litet spår som hon ångade runt utan problem.

Uppletande är varken Bojans eller Selmas paradgren (apportörer som de är till trots), så jag tänkte att eftersom de dessutom också spårat först så fick de bara två föremål var. Svisch sa det och så var grejerna inne, till min stora förvåning. Men så var det också perfekt labradorväder: blött och svalt.

Jösses vad labbarna snarkade sen när vi kom hem, trötta och mycket nöjda. (Det blir en speciell sorts trötthet när hundarna har fått jobba med nosarna, tycker jag.)

Scilla... i spåret…

…och uppletandet.

Lille Jasper som nu är sju månader:  • Comments(0)//voff.pronoblem.se/#post1923

Svalare

HundarnaPosted by Erika Nilsson Tue, August 07, 2018 18:07:38

Lite svalare igår och idag. Men imorgon kommer hettan från Portugal och knockar oss igen, så vi har passat på. Vi sprang till och med en runda igår morse. (Tänkte skriva att det var inte igår som vi sprang, men det var det ju, hehe.) Och så småtränade vi på tomten. Och startade upp Mackans ridterapi för hösten. Det finns diverse djur därute, förutom hästar. Ankor, till exempel. Kolla in ankungarna! Så söta att man smäller av. Varför är allt i miniformat så gulligt?

Idag har vi också varit aktiva, bland annat med lydnadsträning. Se vad snyggt det är med leksak i ryggfickan! Inte utan att matten liknar en anka, hon med.

Det var väl inget lydnadspass som gick till Bojan-historien, på väg mot skendräktighet som hon är. Och i varmaste laget tyckte hon också att det var.

Selma, som inte fångades på bild, gjorde däremot en massa fina grejer. Hon är mycket jämnare än Bojan, men så är hon också äldre och dessutom kastrerad, så hon slipper ju de där eländiga hormonsvängningarna.

Bästa sällskapet hade vi. Prinsen, på bild, är min favvoschnauzer, om man får vara så oschysst som att man favoriserar någon. (Det får man väl?) Han är så otroligt … rar.

  • Comments(6)//voff.pronoblem.se/#post1922

Feelgood

HundarnaPosted by Erika Nilsson Sun, August 05, 2018 12:54:54

Det har blivit lite klent med lediga dagar för mig i sommar, men igår var jag nästan ledig och tillbringade dagen med goda vännen MFeelgood-festival i Mariefred! Lite otippat, va?! Feelgood syftar i det här fallet på litteratur i den stilen. M undervisar bland annat om chic lit och romance på universitet, så för henne var detta delvis jobbrelaterat. Och så bjöd hon med mig som sällskap.

Dagen bestod av ett antal seminarier på Gripsholms Värdshus med svenska författare som skriver i feelgood-stil. Jag kände inte till en enda, utom Moa Herngren, då jag nästan uteslutande läser böcker av engelska författare om jag läser något i den vägen. Men det gjorde inget. Det var kul ändå och som att kliva in i en ny värld för mig! Majoriteten av författarna var kvinnor med svallande hårmanar iförda romantiska sommarklänningar och eleganta sandaletter. Ämnen som Feelgood med djup, Att satsa på sin dröm, Mys och mord, Gräv där du står etc. avhandlades i rask takt. Hur intressant det blev avgjordes av hur skicklig moderatorn var på att ställa bra frågor samt givetvis hur välformulerade författarna var. Mina favoriter av författarna var nog Moa Herngren samt Marianne Cedervall (som skriver någon form av krimromaner).

Jag har varit mycket i Mariefred å yrkets vägnar, men väldigt lite som turist och för goda vännen M var det premiär i denna lilla söta håla, så vi smet iväg vid några tillfällen och såg oss omkring.

Gripsholms slott är ju själva paradmonumentet i sta’n. Vi promenerade i parken men hann inte gå in i själva slottet.

Järnvägen lockar turister.

En ny upptäckt för mig var hembygdsföreningens förtjusande anläggning där man skulle kunna ha tagit sig en förnämlig fika i den vackra miljön, men det får bli en annan gång när inte feelgood står på programmet.

Det var gott om hundar ute och rörde på sig. Mest fascinerad blev jag av denna trevliga borzoi. Det är minsann inte ofta jag ser sådana!  • Comments(2)//voff.pronoblem.se/#post1921

Måsnaren

HundarnaPosted by Erika Nilsson Tue, July 31, 2018 18:48:04

Man kan väl säga att sjön Måsnaren, här i närheten, har räddat hundarnas (och min) sommar. Man kan också säga att det är ett smärre mirakel att labradorerna inte har skrumpnat ihop totalt av allt detta badande. Såhär mycket har de aldrig badat någon sommar förut, men så har vi heller aldrig upplevt en så varm sommar.

Vi har liksom två varianter på aktiviteterna uppe vid Måsnaren. Antingen så går vi bara till en liten vik och kör simträning (medelst apportering). Eller så gör vi en avstickare för plask och plums (med leksakerna som labbarna har på bilderna här) när vi går kyrkrundan. Selma är i ärlighetens namn ganska trött på att simträna vid det här laget (då hon är en typisk lagomhund som gillar att variera aktiviteterna), så idag körde vi variant nummer två.

Kanotklubbens fina hus.

Menar att detta sto…

… kommer att få problem om hon förnekar moderskapet till detta föl…

Fina planteringar på kyrkogården.

När vi kom hem körde jag varsitt kortkort lydnadspass med tjejerna på tomten, uppblötta och avsvalnade som de var. Eftersom vi faktiskt har fått till några kortkorta pass de senaste dagarna så börjar lydnadshjärnorna så smått att komma igång, till och med mattens. Nu ska vi bara hålla ut med våra kortkorta pass tills vädret blir mer uthärdligt för träning, så kanske vi kan accelerera lite sen.  • Comments(6)//voff.pronoblem.se/#post1920

Besök av syrran

HundarnaPosted by Erika Nilsson Sat, July 28, 2018 15:44:17

Det har varit fortsatt stiltje här på hundfronten på grund av extremvärmen. Labbarna har plaskat och simmat och så har vi promenerat lite när den värsta hettan har lagt sig. Vi har inte tränat minsta gnutta sedan förra inlägget! Inte förrän i morse när vi kom iväg till klubben en stund efter att vi vinkat av min syster som har varit på besök några dagar. Efter simning i sjön bredvid klubben kunde vi träna en liten stund i skuggan och det var härligt. Vi avslutade med sitt i grupp.

Inte bara jag har haft roligt med min syster. Labbarna älskar att ha besök, särskilt av djurvänner i stil med syrran.

När hundarna hade fått sitt hann vi också med diverse människoaktiviteter. Till exempel var vi på bio och såg nya Mamma-Mia-filmen (och gillar man ettan, vilket jag gör, så tror jag definitivt att man också gillar tvåan). Sedan följde vi upp den dagen därpå med att besöka ABBA-muséet på Djurgården. Jag har inte varit där förut och rekommenderar det varmt. Det var verkligen ambitiöst och roligt upplagt! Jag skulle vilja säga att det täckte upp allt man skulle vilja veta om abborna (och kanske lite till, hehe).

Det gamla mixerbordet som Tretow använde:

Kläder från Mamma-Mia-musikalen:

En kväll bjöd syrran på middag på Glashyttans Värdshus i Södertälje. Lyxigt värre med jättegod mat och vacker utsikt. Det ligger alldeles vid vattnet.

Nu blir det mer vardagsaktigt här hemma och det vore ju grejt om temperaturen gick ner så man orkar prestera något vettigt!

  • Comments(8)//voff.pronoblem.se/#post1919

Lite lydnad

HundarnaPosted by Erika Nilsson Sun, July 22, 2018 18:26:27

”Du vill inte träna på Botkyrka BK en sväng idag? Det ser inte ut att bli galet varmt.” När jag fick detta meddelande från riesenmatten på Messenger i morse så var jag inte sen att hänga på. Vi är jättetrötta på att knappt ha kunnat träna i värmen, så vi slog mer än gärna till. Och med inledande plask och lek i sjön bredvid klubben så var labbarna tillräckligt avsvalnade för att kunna träna riktigt bra i skuggan. Vi körde förstås inga jättepass, men med fin kvalitet och så avslutade vi det hela med platsliggning. När vi körde hemåt visade termometern på 25 grader och det var kul att vi fick träna lite ”på riktigt” innan nästa värmetopp som förväntas i veckan. (Tar det aldrig slut, liksom?)  • Comments(3)//voff.pronoblem.se/#post1918

Extremvärme

HundarnaPosted by Erika Nilsson Wed, July 18, 2018 17:57:15

En dag badade jag och riesenmatten hundarna på varsitt håll och sammanstrålade sedan och lade spår. Det var lyckosamt. Alla hundarna orkade fint, i sitt fräscha och aningen nerkylda tillstånd.

En annan dag tog jag och tjejerna med oss apporteringsvirke på morgonrundan och tränade lite. De har klippt fälten härute jättefint, för att få foder till djuren, så hade vi orkat så är fälten idealiska för allehanda träning just nu.

Detta var innan extremvärmen slog till och slog ut framför allt matten och Bojan. Fast Selma är inte så kaxig hon heller.

Vi tränar inte ett jota. Det enda labbarna får göra är att simma lite och promenera lite när det inte är som varmast. På sociala medier läser jag om hundfolk som tävlar i agility, IPO, lydnad och diverse annat i hettan. De åker på träningsläger och jakttränar hela dagarna. De ställer ut och de fystränar. Jag begriper inte hur de bär sig åt. Men när det blir lite svalare gör vi som kungen och vänder blad (och kör igång aktiviteterna igen).  • Comments(4)//voff.pronoblem.se/#post1917
Next »